Sarkofag Gaudencija iz Osora

Sarkofag Gaudencija iz Osora

Detalj drvenog sarkofaga Gaudencija
Detalj drvenog sarkofaga Gaudencija
Program predavanja u palači "Moise" u Cresu, namijenjenih svim zainteresiranim građanima, bit će ovaj četvrtak nastavljen onim na temu "Zaboravljena umjetnička baština sjevernog Jadrana: drveni sarkofag sv. Gaudencija osorskog".


Gost-predavač ovaj put je povjesničar umjetnosti dr. Danijel Ciković s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Termin je uobičajen; početak je u 18 sati, a iz palače "Moise" mole potencijalne posjetitelje da najave svoj dolazak.

"Izvorna dekoracija, odnosno oslik sarkofaga sačuvan je tek fragmentarno, no unatoč tomu sarkofag s tipološkog gledišta predstavlja vrlo vrijednu umjetninu. Riječ je, naime, o jednom od svega tri ovakva primjera s područja nekadašnje Mletačke Republike sačuvanih barem djelomično do danas, uz one poznatije blažene Giuliane di Collalto (1290.) u Museo Correr u Veneciji i poklopac sarkofaga blaženog Leona Bemba (1324.) u Zbirci sakralne umjetnosti u Vodnjanu. Na osnovi arhivskih  podataka i grafike nastale u 18. stoljeću moguće je zaključiti da je drveni sarkofag sv. Gaudencija osorskog 1417. godine oslikao slavni venecijanski majstor Francesco te je vrlo vjerojatno donacija tadašnjeg osorskog kneza Daniele Reniera", stoji u najavi predavanja.