Znanstvenik čiji je život naprasno prekinut

Josip Linardić na radnom mjestu
Josip Linardić na radnom mjestu
Prije 80 godina ubijen je Josip Linardić, 27-godišnji biolog iz Martinšćice, u spomen na kojega je na rivi u rodnom mjestu podignut spomenik.


Linardić je rođen 30. travnja 1914. godine, a iz rodne Martinšćice otišao je na školovanje u Sušak (tada u Kraljevini Jugoslaviji, dok je otok Cres bio pod Kraljevinom Italijom), pošto njegova obitelj nije htjela da on pohađa talijansku školu. Maturirao je 1933. godine u Sušaku te nastavio obrazovanje u Zagrebu. Opisivan od suvremenika kao izrazito marljiv i skroman, radio je kao asistent u Botaničko-fiziološkom zavodu Matematičko-prirodoslovnog odjela Filozofskog fakulteta (danas PMF) u Zagrebu, a pripremio je doktorsku disertaciju o jadranskom bračiću (fukusu). O vlastitom je trošku 1939. godine putovao duž jadranske obale - od Sušaka do Ulcinja. Disertaciju nije stigao obraniti. Naime, uspostavom režima NDH, Linardić je kao aktivni antifašist uhvaćen u kolovozu 1941. godine, jer se kod njega krio prof. Vinko Šonjara, sudionik diverzije protiv ustaške vojske. Linardić je strijeljan 7. listopada. Naknadno je njegova disertacija ipak tiskana.

U Martinšćici je u sjećanje na - kako je uklesano - "pervoborca" Linardića podignut spomenik s raritetnom kombinacijom petokrake zvijezde kao komunističkog i križa kao vjerskog simbola.