I ove godine arheološka istraživanja brodoloma kraj Ilovika

foto: P. Dugonjić
foto: P. Dugonjić
Kao i protekle četiri godine u kasnoljetnom terminu, i ovoga rujna traju arheološka istraživanja brodoloma južno od obale otoka Ilovika, a ovaj put priređeno je i javno predavanje.


Tako je jučer četrdesetak mještana Ilovika i njihovih gostiju poslušalo predavanje arheologinje Zrinka Ettinger Starčić, ujedno ravnateljice Lošinjskog muzeja te Igora Miholjeka, višeg konzervatora arheologa iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, na temu antičkih plovnih puteva i načinu plovidbe, podvodne arheologije i o samom nalazu antičkog broda. Predavanje je održano u uvali Paržine, u neposrednoj blizini lokaliteta, a nakon predavanja sudionici i posjetitelji zaplivali su prema lokalitetu i imali priliku zaroniti do potopljenog broda, koji je na morskom dnu približno 2200 godina.

Istraživanja i ove godine provodi Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s Lošinjskim muzejom i kolegama s francuskog Sveučilišta u Marseilleu - Sveučilište Aix-Marseille, Francuski nacionalni centar za znanstveno istraživanje (CNRS), Centra "Camille Jullian", a uz logističku podršku ronilačkog centara Specijalne policije i ronilačkog centra "Subseason".