Dnevnički zapisi o okupaciji Cresa 1918/19. godine

Jozo Milošević
Jozo Milošević
Gotovo nezapaženo proteklo je objavljivanje knjige "Dnevnik 1918-1919." franjevca Joze Miloševića u kojoj je opisano razdoblje neposredno nakon završetka I. svjetskog rata u Cresu, pokušaj uspostave hrvatske uprave i talijansku okupaciju otoka.


Milošević (Sinj, 1869. - Zagreb, 1926.) je bio provincijalni ministar Dalmatinske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, čije je sjedište bilo u Cresu, te je ovdje boravio od 1912. do 1919. godine (i ranije, od 1886. do 1892.), kada ga je s otoka prognala talijanska okupacijska uprava. U knjizi, objavljenoj u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže u sklopu biblioteke "Biobibliographica Nova", objedinjeni su Miloševićevi dnevnički zapisi od 30. listopada 1918. do 29. svibnja 1919. godine. Vrijednost knjige je u kronici događaja i bilježenju razgovora između aktera ovih turbulentnih vremena, a uvodno slovo, opisavši Miloševićev život, napisao je Ivan Armanda. U Leksikografskom zavodu nadaju se da će tijekom ove godine uspjeti organizirati predstavljanje knjige u Cresu.

U vrijeme Austro-Ugarske, kada je Cres pripadao austrijskom dijelu monarhije, stanovništvo grada Cresa bilo je mješovito hrvatsko i talijansko, dok je na ostatku otoka bilo gotovo posve hrvatsko. U Cresu je dulje vladala napetost i međusobna borba za prevlast. Ratnim porazom i raspadom Austro-Ugarske u jesen 1918. godine, 30. listopada formiran je u Cresu Narodni odbor koji je djelovao u koordinaciji s Narodnim vijećem u Zagrebu, odnosno na tragu ideje o udruživanju južnoslavenskih naroda u novu državu. Odbor je predvodio sudac dr. Konstantin Marušić, a ostali članovi bili su upravo Jozo Milošević, te Luka Vitezić, Miho Kirac, Stjepan Kropec, Stjepan Medarić, Marko Buničić ml., Blaž Kaštelan i Antun Sušić.

Koristeći se statusom jedne od zemalja s pobjedničke strane u ratu, Kraljevina Italija brže-bolje krenula je zaposjedati istarsko-kvarnerska mjesta, pa je tako već 6. studenog u Cres uplovio talijanski ratni brod "F. Stocco" i uz podršku talijanski orijentiranog stanovništva preuzeo uzde vlasti na otoku. Uslijedilo je šikaniranje većinskog hrvatskog otočnog stanovništva, progon i zatvaranje članova Narodnog odbora, učiteljica hrvatske škole čiji je rad zabranjen, činovničkog i drugog stručnog kadra koji je bio hrvatski orijentiran, pa onda i samih franjevaca.

Cres je 1920. godine Rapalskim ugovorom između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS potpao pod Italiju i tako je ostalo još dulje od dva desetljeća, do talijanskog poraza u II. svjetskom ratu.