Kronika Malog Lošinja s naglaskom na crkveno nasljeđe

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2020-11_knjiga-bozanic-malilosinj2020a.jpgZasad bez službenog predstavljanja (trebalo je biti održano prošli tjedan, ali nije zbog javnozdravstvenih preporuka) objavljena je knjiga "Grad Mali Lošinj - povijesne mijene i razvoj; upravno, crkveno, kulturno i gospodarsko središte otoka Lošinja" Antona Bozanića, bivšeg malološinjskog župnika.


Bozanić, doktor pastoralne teologije, rodom iz Vrbnika, bio je župnik u Malom Lošinju od 1998. do 2008. godine, a autor je brojnih knjiga o crkvenoj povijesti te o iseljenicima iz naše regije. U ediciji "Otočki ljetopis Cres-Lošinj" 1998. godine objavljena mu je knjiga "Iseljenici cresko-lošinjskog otočja u New Yorku i okolici".

Nova knjiga prikazuje razvoj Malog Lošinja, isprva u posve podređenom položaju u odnosu na Osor, a s protokom vremena preuzimajući ulogu najvećeg i najvažnijeg naselja na otočju. Opisan je utjecaj čestih promjena državnih vlasti na otoku, sve detaljnije prema današnjici. Naročito temeljito prikazano je uspostavljanje i razvoj župe Mali Lošinj, sakralni objekti u gradu, svećenstvo iz i u Malom Lošinju, povijest bogoslužja i glagoljice te ovdašnje bratovštine.

Knjiga je na dvjesto stranica izašla u nakladi Grada Malog Lošinja, recenzije su napisali Julijano Sokolić i Dinko Zorović, a ima i sažetke na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Primjerci su podijeljeni sudionicima svečane sjednice Gradskog vijeća u srijedu.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić