Prije 30 godina utemeljeno Društvo "Tramuntana"

Društvo Tramuntana baštini djelo A. V. Mihičića / foto: B. Purić
Društvo Tramuntana baštini djelo A. V. Mihičića / foto: B. Purić
Na današnji dan, 3. studenog prije trideset godina utemeljeno je Društvo za istraživanje i čuvanje povijesne i kulturne baštine "Tramuntana".


Na osnivačkoj skupštini održanoj te 1990. godine u školskoj zgradi u Belom, prostoru u kojemu je sada Centar za posjetitelje posvećen bjeloglavim supovima, za prvog predsjednika "Tramuntane" izabran je Nikola Velčić, za tajnika Đanino Sučić Mornarić, a za članove Upravnog odbora Josip Bandera, Ivan Dešković i Vinko (Vicenco) Bandera. Prvim članom i počasnim predsjednikom Društva proglašen je Andro Vid Mihičić, povjesničar umjetnosti i književnik rodom iz Belog (1896., preminuo 1992. godine).

Prisustovali su predstavnici vodstva Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, kojoj je "Tramuntana" pristupila kao kolektiv. Kako je zabilježeno u tadašnjem novinskom izvještaju, usvojen je raznovrstan program rada, a na kraju su svi sudionici skupštine počašćeni zajedničkom večerom i pečenim marunima.

U tri desetljeća djelovanja, ova se udruga bavi valorizacijom bogate povijesti Belog i okolice, a u ljetnim mjesecima, kada se rodnom kraju vraća najviše iseljenika, priređuje "Dane Tramuntane", priredbu kulturno-zabavnog sadržaja.