Film o otočnoj pjesmi nakon Makedonije i u Srbiji

Prizor iz filma / foto: P. Vinati
Prizor iz filma / foto: P. Vinati
Nakon što je prikazan u programu 9. međunarodnog festivala etnološkog dokumentarnog filma u Kratovu (Makedonija), film o tradicionalnoj pjesmi otoka Cresa i Lošinja, uvršten je na još jedan festival.


Film "Glasovi s otoka" autora Paola Vinatija bit će dio glavnog natjecateljskog programa Međunarodnog festivala etnološkog filma koji će se održati u Beogradu od 13. do 16. listopada. Talijanski muzikolog Vinati u ovom je filmu obradio tradicionalno pjevanje, nakon što je prije četiri godine snimio dokumentarac "Zvukovi otoka" u čijem su fokusu bili svirači m(ij)eha s Cresa i Lošinja, sudionici festivala u Nerezinama i Orlecu.

Festival u glavnom gradu Srbije sastoji se od glavnog natjecateljskog programa koji broji 24 filma, studentskog programa (četiri filma) te izvannatjecateljskog programa od dvanaest filmova. Zbog poznatih okolnosti, ove godine će festivalski filmovi biti prikazani jedino preko interneta, ne i pred publikom uživo.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić