Jakovlja je starija

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Nedugo nakon što smo objavili vijest o nezgodi starijeg muškarca koji je, pritom se ozlijedivši, pao s pješačke staze između Malog i Velog Lošinja, javio se naš čest suradnik, istraživač otočne povijesti dr. Julijano Sokolić.


Osim u svakodnevici mnogo češće korišćenog naziva Vala škura, ovo mjesto ima i stariji naziv Jakovlja, upozorava Sokolić, navodeći i sličan primjer vrlo čestog korištenja naziva Monte Bašton za brdo Vela straža, na periferiji Malog Lošinja. "Trebalo bi temeljito resetirati nazivlje mjesta, uvala i drugog, ali je to unaprijed izgubljena bitka", kaže Sokolić, a možemo se nadovezati i drugim parovima naziva: Veli žal - Sunčana uvala; Žalić - Borik; Slatina - Zlatna uvala, itd. u kojima su moderniji, "konfekcijski" nazivi gotovo posve istisnuli stare.

Naziv Jakovlja naveden je na nekoliko mjesta u knjizi "Glagoljski lošinjski protokoli notara Mikule Krstinića i Ivana Božićevića (1564-1636)" priređivača Lea Košute iz 1988. godine, objavljenoj u izdanju Staroslavenskog zavoda "Svetozar Rittig" Instituta za folkloristiku (danas Staroslavenski institut).