Od četvrtka izložba "Hrane nije bilo..."

Iz arhiva... / foto: I. Saganić
Iz arhiva... / foto: I. Saganić
Bez svečanog otvaranja, od četvrtka će u sjedištu Lošinjskog muzeja, palači "Fritzi" u Malom Lošinju biti otvorena izložba posvećena zbrinjavanju djece s Cresa i Lošinja u sjevernoj Hrvatskoj potkraj I. svjetskog rata, uslijed ratnih događanja i velike suše.


Na području Istre, u koju se tada redovno ubrajalo i cresko-lošinjsko otočje, akciju je vodila Družba sv. Ćirila i Metoda (ostala najpoznatija po otvaranju škola na hrvatskom jeziku na ovom području tadašnje Austro-Ugarske), te su djeca iz ovih krajeva smještana u obiteljima u Podravini, odnosno na zapadu Slavonije. Iako je točne podatke teško utvrditi, računa se da je s ovog otočja tom prilikom otišlo više od petsto djece, a kako je odmah po završetku rata 1918. godine uslijedila talijanska okupacija i politički nejasna situacija oko razgraničenja Italije i novouspostavljene Kraljevine SHS (kasnije: Kraljevine Jugoslavije), nije odmah organiziran povrat djece, pa je akcija službeno završila tek u veljači 1921. godine.

Pod nazivom "Hrane nije bilo..." izložbu je priredila kustosica Lošinjskog muzeja Marijana Dlačić, a bit će otvorena do 5. prosinca za radnoga vremena muzeja. Prvog listopada izložba će biti dostupna od 18 do 20 sati.