Tonko Maroević pridonio poznavanju Mihičića, Petrića i Stuparicha

U svom domu u Starom Gradu na Hvaru preminuo je velikan hrvatske kulture istaknuti književnik i povjesničar umjetnosti, akademik Tonko Maroević (1941-2020).


Ovom prilikom ćemo se sjetiti da je pohodio i naše otoke, te svojim nastupom i pisanjem pridonio upoznavanju s djelima Andra Vida Mihičića, Frana Petrića i Gianija Stuparicha.

U prvoj Mihičićevoj knjizi "Sonde", koju je tiskalo Narodno sveučilište u Malom Lošinju 1988. godine, zapisao je Maroević u pogovoru: “Mihičićeve Sonde predstavljaju stanovit prodor s onu stranu podataka i pojavnosti. Na neki način, dakle, primamo ih kao plod dugog zrenja, kao summu znanja i empirije, kao ishod kontemplativnog života koji je uslijedio nakon određene nastavničke aktivnosti i odgovarajuće kritičarske prakse.”

Godine 1998. u Cresu je Maroević prvi put čitao prepjev jednog malo poznatog soneta Frana Petrića “U smrt Irene da Spilimbergo” dodajući i prozni prijevod drugog Petrićevog soneta istog nadahnuća.

U knjizi Gianija Stuparicha "Otok i druge priče" izašle u Malom Lošinju 2016. godine Tonko Maroević je napisao opsežnu kritičnu studiju o pripovjedačkom profilu autora “Pišem otok mislim otac”.

Vrlog nam suradnika sačuvat ćemo u dragoj i prijateljskoj uspomeni.