Fotovremeplov u 1951. godinu

Jedna od fotografija iz zbirke Spadoni
Jedna od fotografija iz zbirke Spadoni
Bez službenog otvaranja, od srijede će u Creskom muzeju - palači Arsan - posjetiteljima biti dostupna izložba, kao svojevrsni fotografski vremeplov u razdoblje prije sedam desetljeća.


Izložba se temelji na fotografijama koje je 1951. godine načinila Antoinette Spadoni iz SAD, ali i iz creske iseljeničke obitelji. Bračni par Antoinette i Gildo Spadoni posjetili su Cres dok je još otok itekako osjećao posljedice razornog II. svjetskog rata, a donijeli su i pomoć u hrani, odjeći i alatu. Na otoku svojih korijena boravili su mjesec i pol dana, a pritom je gospođa Spadoni načinila preko dvjesto fotografija, pretežno portreta. Većina će biti prikazana na izložbi, a sve u popratnom katalogu. Kako autorica nije bilježila imena osoba koje je fotografirala, to je ova izložba i poziv Cresanima da identificiraju ljude i učine fotografije boljim dokumentom vremena.

Pod nazivom "Cres Memory Project", Creski muzej izložbu ostvaruje u suradnji s Gildom Spadonijem mlađim, sinom para koji je prije sedam desetljeća posjetio Cres, javlja Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja. Izložba će biti postavljena sve do lipnja sljedeće godine.