Sa sedamnaest nalazišta arheološkog materijala

foto: B. Purić
foto: B. Purić
U razdoblju skromnijih novčanih mogućnosti, Lošinjski muzej izložbenu aktivnost bazira na već prikazanoj građi koja s vremenskim odmakom zahvaća novu publiku. Tako je u matičnom objektu u Malom Lošinju postavljena izložba "Podvodna arheološka nalazišta lošinjskog arhipelaga"...


Ova građa bila je predstavljena publici 2013. godine, a temelji se na dugogodišnjem sustavnom pregledu podmorja ovog kraja. Osim podmorja otoka Cresa i Lošinja, obuhvaćeni su i manji susjedni otoci i hridi - Susak, Unije, Zabodarski, Oruda, Palacol, Vele Orjule te Bik. Zabilježeno je dvadeset pozicija, od čega je na njih sedamnaest uočen arheološki materijal.

Na panoima su opisana mjesta pronalazaka i vrsta građe, sve to stavljeno u povijesni kontekst, a postavljeno je i nekoliko konkretnih izložaka. Korištenjem računala postavljenog u izložbenom prostoru, posjetitelji mogu putem videozapisa doznati više o načinu rada podvodnih arheologa. Autorica izložbe je Zrinka Ettinger Starčić, a za publiku će izložba ostati otvorena do 16. kolovoza.