Barke domaće izrade i dalje žive

foto: W. Salković
foto: W. Salković
Cresani kojima ta tematika nije (dovoljno) poznata i gosti Cresa moći će se sve do 2. kolovoza u palači Arsan, sjedištu Creskoga muzeja, upoznati s načinom izrade drvenih barki, na izložbi koja je otvorena ovih dana.


Kao uvertira ovogodišnjoj, drugoj po redu manifestaciji "Creski kaić", priređena je izložba "Sjećanja majstora brodograditelja", zasnovana na radu dvojice Cresana visoke životne dobi - Franje Osolnjaka "Centa" (86) i Gaspara Puricha (83).
Osolnjak je tri godine naukovao u škveru, a potom položio majstorski ispit. Prvu barku napravio je u dobi od 19 godina. Purich je dvije godine naukovao u stolarskoj radionici, kao četrnaestogodišnjak je otišao raditi u škver, u dobi od 16 godina položio je majstorski ispit, da bi već godinu kasnije dovršio prvu barku. U škveru ipak nisu napravili veliki broj kaića, već je to bilo na drugim mjestima, za privatne naručitelje.

Dobro održavana pasara "Vela Draga", koju su Purich i Osojnak napravili 1968. godine, može se vidjeti u creskoj luci, na vezu ispred pošte.