Kako su gradili creske kaiće

foto: Creski muzej
foto: Creski muzej
Lani vrlo hvaljena manifestacija "Creski kaić" zbog poznatih razloga ove godine nije održana u lanjskom, lipanjskom terminu, već je najavljena za početak kolovoza. Svojevrsna uvertira bit će izložba "Sjećanja majstora brodograditelja".


Od utorka će creska publika moći pogledati izložbu kojom će biti predstavljeni Franjo Osolnjak "Cento" i Gasparo Purich, za kojima su desetljeća brodogradnje u drvu. Prvi je 1934. godište, a drugi 1937., pa svojim životnim vijekom i djelom spajaju vrijeme prije masovne primjene plastike s onim današnjim. "Oni su u kratkim intervjuima podijelili s nama svoje brodograditeljske uspomene i iskustva. Posjetitelji će moći saznati što je to creski kaić, gdje su se i kako gradili kaići, koje je drvo bilo potrebno, kako se održavaju i što se danas s njima događa. Također će biti izloženi i tradicionalni brodograditeljski alati", najavljuje Creski muzej, u kojemu će izložba biti postavljena do 2. kolovoza.

Svečano otvaranje izložbe bit će u 19 sati ispred muzeja, s tim da će biti organiziran posjet izložbi u manjim skupinama.

Autorica izložbe je Jelena Dunato, u suradnji s Jelenom Ščedrov Dlačić i Robijem Sablićem, dok je dizajn djelo Josipa Strmečkog.