Julijano Sokolić darovao povijesnu građu Lošinjskom muzeju

Ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić i dr. Julijano Sokolić / foto: L. muzej
Ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić i dr. Julijano Sokolić / foto: L. muzej
Dugogodišnji istraživač povijesne baštine otoka dr. Julijano Sokolić darovao je Lošinjskom muzeju građu o povijesti Lošinja iz vlastite zbirke.


"Kako na otoku nema znanstvenih institucija, visokih škola, pismohrana i potrebne literature, za svoje brojne knjige, priloge i stručna priopćenja morao sam prikupiti potrebni materijal i građu. Dakako da sam morao formirati osobnu biblioteku koja mi je služila u opsežnom radu. Dio osobnog fonda darovao sam Gradskoj knjižnici i čitaonici, Lošinjskom muzeju i školskim knjižnicama, no budući da se nadam da ću se još godinama baviti istraživanjem otočne kulturne baštine, mnoge su mi knjige i dalje potrebne jer postoje brojna izdanja koja su danas teško ili nikako dostupna. Za očekivati je da će Lošinj i ubuduće imati osoba spremnih se založiti za istraživanja i objavljivanja pa neka darovana građa pomogne u tome, da se lakše nađu podaci i slike, odnosno potreban materijal. Lošinjski muzej je upravo takva ustanova koja mora prikupljati povijesnu građu te poticati otočane na daljnja istraživanja i objavljivanja", izjavio je Sokolić predajući Lošinjskom muzeju građu koju je i dosad u nebrojenim prilikama ustupao ustanovi i time pomagao u izvedbi izložbi i predavanja.

Građa je razvrstana prema temama - od pomorstva i brodogradnje, preko lošinjsko-creskog turizma do dokumenata o Sokolićevim rodnim Nerezinama. Donacija sadrži 48 registratora s člancima, fotografijama, dokumentima, nacrtima, zapisima i svjedočanstvima, korespondencijom - uglavnom, ali ne isključivo, iz XIX. i XX. stoljeća.