Sjećanje na tragediju otočne mladosti

Ivan Kapović, Robert Marušić, Renato Dudić i Sandra Maljić
Ivan Kapović, Robert Marušić, Renato Dudić i Sandra Maljić
Prije 58 godina, u nevremenu kod otočića Trstenika, na putu barkom iz Malog Lošinja prema Rabu, smrtno je stradalo petnaestoro tadašnjih učenika lošinjske srednje škole te vlasnik brodice.


Tragedija je ostala u kolektivnom sjećanju Lošinja i Raba, a ostala su zabilježena dojmljiva svjedočanstva troje učenika koje je tada preživjelo havariju, ali i turobne atmosfere koja je vladala otocima u danima neposredno nakon tragedije.

Spomen-ploču u lošinjskoj uvali Sv. Martin, iz koje je 1962. godine isplovila barka, danas su posjetili predstavnici Srednje škole Ambroza Haračića i Kluba pomoraca Lošinja.

"O more, more, mi te opet, upoznasmo, mi nemoćni ljudi pred tobom... Gledasmo te privlačiva, povjerljiva, u svojoj tišini blistave pučine, da za čas u svom strašno razmahanom bjesnilu nesmiljeno uništiš tolike živote naše djece, a zatim da nas opet svojom divotom osvajaš - ti nepregledno groblje bez spomenika", riječi su tadašnjeg lošinjskog novinskog dopisnika i pjesnika Nika Pinčića, uklesane na spomen-ploči.