Nerezinske uskrsne pogače

foto: Otočna korabljica
foto: Otočna korabljica
Uoči Uskrsa, Lošinjski muzej je na svojoj Facebook-stranici aktualizirao jedan od otočnih recepata zabilježenih u knjizi "Otočna korabljica - kuharski zapisi" istaknutog lošinjskog kuhara i publicista Adrijana Nikolića.


Uskrsna pogača

Navečer pripremite pretkvas od 60 g pivskog kvasca, malo šećera, brašna i mlakog mlijeka. Ujutro ga promiješajte i pustite da se opet uzdigne. U međuvremenu u širokoj posudi izmiješajte 12 žumanjaka, 280 g šećera, aromu vanilije, 220 g rastopljenog maslaca, 1 dcl slatkog vina koje ste navečer aromatizirali s dvije žlice anisa, snijeg od jednog bjelanjka i žličicu soli. Posudu stavite na toplu kupku i miješajte smjesu dok ne postane mlaka. Ubacite kvas i oko 1 kg prosijanog brašna te mijesite dok se ne pojave mjehurići i tijesto postane elastično, do te mjere da se počne povlačiti, kada ga pritisnemo prstom. Od tijesta napravite dvije okrugle pogače i pustite ih u toploj prostoriji da udvostruče obujam. Prije pečenja namažite površinu istučenim jajetom i zarežite svaku pogači tri puta tako što ćete škarama napraviti brazde dubine tri cm. Kad su pečene, pogače premažite gustim šećernim sirupom i pospite ih kristalnim šećerom. Ove pogače možete po želji aromatizirati koricom limuna, naranče, šafranom ili rumom, kao što su to činile nerezinske domaćice.

"U Nerezinama su između dva rata postojale, četiri pekare, među kojima je bila i pekara obitelji Olović. Poslije II. svjetskog rata Dumica Zorović i suprug su u svojoj kući pripremali uskrsne pogače (pince). Od ponedjeljka do subote, u trajanju Velikog tjedna, dnevno bi ispekli 240 pogača koje su bile unaprijed naručene. Postoji više recepata za spremanje pogača. Evo jednog klasičnog, s kraja XIX. stoljeća", prenosi Lošinjski muzej.