Noć muzeja: Kamo večeras?

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Donosimo cjelovit pregled večerašnje Noći muzeja u muzejskim ustanovama na Lošinju i Cresu.

Najširi će krug izlagača imati izložba u sjedištu Lošinjskog muzeja, palači Fritzi. Ovogodišnja tema je svjetlo, odnosno svjetlost, pa će tako građani izložiti razne predmete povezanih za te pojmove, od svijeća, lumina, lampi, fenjera, lustera, preko baterijskih svjetiljki, žarulja i šibica, do drugih naprava i strojeva povezanih sa stvaranjem svjetla. Stručnu obradu izložaka obavit će osoblje Lošinjskog muzeja. Početak je u 18 sati.

U Muzeju Apoksiomena, na Rivi lošinjskih kapetana, u fokusu će biti antička načela ljepote, prikazana kroz estetske ideale u skulpturi, mjere i sklad te vrednovanje originala i kopije - sve to nadahnuto glavnim izloškom u ovoj zgradi, brončanim kipom grčkog atleta. Ova izložba bit će dostupna od 14 do 23 sata.

U Cresu, u palači Arsan, sjedištu Creskoga muzeja, večerašnje će radno vrijeme početi u 18 sati, a u 19 sati bit će održano predavanje na temu "Cres - Nekad i sad", kao uvod u istoimenu izložbu čije će otvaranje početi u 20 sati. Ta izložba obuhvatit će fotografije iz muzejskih zbirki, načinjene u rasponu duljem od sto godina, kako bi posjetitelji mogli pogledati razlike u izgledu dijelova Cresa.