Veze Raba i Lošinja u II. svjetskom ratu

Panorama Raba / foto: B. Purić
Panorama Raba / foto: B. Purić
U listopadu predstavljena knjiga "Gorko sjećanje" koju je na Rabu objavio Ivo Barić, potencijalno je od interesa i čitateljima koje zanima povijest cresko-lošinjskog otočja.

Autor u knjizi najprije ukratko obrađuje stanje na otoku Rabu u I. svjetskom ratu i razdoblje između dva svjetska rata, a znatno opširnije kronologiju događaja na Rabu u II. svjetskom ratu. Taj je rat Rab zatekao kao dio Kraljevine Jugoslavije, uslijedio je pokušaj uspostave vlasti NDH na otoku, pa talijanska okupacija, oslobođenje Raba od fašista, kratka partizanska vlast na otoku 1943/44. godine, a potom njemačka okupacija s prisutnošću ustaša, s konačnim oslobođenjem Raba 1945. godine. Navedeni su i prelasci partizana s Raba u dva navrata, 1943. i 1945. godine. Prema pripadnosti mjestima na otoku, biografski su obrađeni otočani poginuli u ratu - iz Banjola, Barbata, Kampora, Lopara, Mundanija, Raba i Palita te Supetarske Drage. Obrađeni su i spomenici na otoku, uključujući i one koji su devedesetih godina oštećeni ili uništeni.

Ukupno je prema Barićevoj analizi u borbi poginulo 209 Rabljana, od čega ih je 163 bilo u partizanskoj vojsci, uz još 46 žrtava rata. Među njima su i Rabljani rodbinski povezani s Lošinjem, ili pak oni koji su na Lošinju poginuli u borbi, pa je i pri prikupljanju biografija poginulih Barić koristio pomoć lošinjskih izvora. Već i prezimena navedenih upućuju na rodbinske veze s Lošinjem: Pahljina, Matušan, Pičuljan, Španjol, Štokić, Poldan, Tariba, Krstačić, Vidas, Grce i druga.

Barić (rođ. 1940. godine) već godinama istražuje rapsku povijest, a radni vijek proveo je radeći u tamošnjim školama. Aktivan u udrugama, naročito se angažirao u ogranku Matice hrvatske, Katedri čakavskog sabora, Udruzi rapskih samostreličara i Udruzi antifašista Raba. Na izradu ove knjige, kako navodi u predgovoru, motivirale su ga infantilne omalovažavajuće reakcije na internetu na tekst o Rabljanki, sudionici partizanskog pokreta, poginuloj za nacističke vlasti na otoku.