Isplovili iz zaborava

Obrađen je i nerezinski loger / foto: B. Purić
Obrađen je i nerezinski loger / foto: B. Purić
Deset jedrenjaka iz povijesti sjevernojadranskog pomorstva detaljno je prikazano u knjizi "Isplovile su iz zaborava - Izplule so iz pozabe" koju potpisuju dr. Ferdinand Trenc i Zrinka Ettinger Starčić.

Obuhvaćeni su trojarbolni trgovački jedrenjak s Krka iz XIII. stoljeća, trgovački jednojarbolni jedrenjak iz Medulina iz XV. stoljeća, lošinjski grip iz XVII. stoljeća, marsilijana - trgovački jedrenjak iz XVII. stoljeća, senjski trgovački jedrenjak grip fregadun iz XVII. stoljeća, mletačka pulaka - prateći jedrenjak iz XVIII. stoljeća, sjevernojadranska bracera iz XX. stoljeća, sjevernojadranski trabakul iz XIX. stoljeća, lošinjski loger iz XIX. stoljeća te istarski bragocet iz XX. stoljeća. U prvim je poglavljima izložena kratka povijest sjevernojadranskog pomorstva u posljednjih osam stoljeća te popis i objašnjenja naziva dijelova jedrenjaka.

Knjiga je objavljena u dvije inačice - jedna je dvojezična slovensko-hrvatska, a druga je na engleskom jeziku. Na predstavljanju knjige održanom u subotu u glavnoj dvorani Lošinjskog muzeja pod vodstvom dr. Julijana Sokolića, dr. Trenc je prepričao kako se, kao strastveni brodomaketar 2010. godine zasitio izrade maketa engleskih brodova i počeo ozbiljno istraživati istočnojadranske povijesne tipove brodova. "S ovoga područja postojali su brodovi iz XIII. stoljeća, koji su se mogli usporediti s najboljim tadašnjim brodovima u svijetu. Od ovih deset tipova, njih pet građeno je po petsto godina", istaknuo je dr. Trenc, umirovljeni sveučilišni profesor iz Slovenije, već godinama stalni posjetitelj, pa već pomalo i mještanin Nerezina.

Ettinger Starčić začetak ove knjige vidi u izložbi o brodovima lošinjskog akvatorija od XVI. do XX. stoljeća, održanoj 2015. godine u Kuli u Velom Lošinju. Prema njenim riječima, "ovo nije samo još jedna knjiga o brodovima, nego sve što se o ovim brodovima može naći u literaturi". Istaknula je i da je prvi i jedini nacrt lošinjskog logera izvučen iz gravure pronađene na Trencovoj nerezinskoj kući, a za predstavljanja knjige na stolu je bio izložen novčić, srebrni "škudo" kakav je bio korišten u kupoprodajama brodova.