O Cresanima stradalim u najvećem svjetskom krvoproliću

Juraj Sepčić / foto: B. Purić
Juraj Sepčić / foto: B. Purić
Prof.dr. Juraj Sepčić održao je u Cresu predavanje iz lokalne povijesti, na temu "Pali i nestali Cresani u II. svjetskom ratu".

U fokusu istraživanja umirovljenog liječnika u posljednje je vrijeme otočna povijest, pa je tako na ovogodišnjem skupu "Creski anali" održao predavanje o temi iz II. svjetskog rata u Cresu - kratkom razdoblju između kapitulacije fašističke Italije i dolaska partizana u grad 1943. godine. U istraživačkom radu i obradi podataka, nastoji postići odmak od mnogih dosadašnjih objavljenih popisa, u kojima se temi pristupalo jednostrano.

Predavanje održano u dvorani Zajednice Talijana na glavnom gradskom trgu bilo je prvi dio obrade ove teme i odnosi se na one Cresane koji su stradali kao pripadnici vojske Kraljevine Italije, kojoj je Cres pripadao do ljeta 1943. godine, a vodila je kolonijalni rat u Africi (1935/36.), uključila se u građanski rat u Španjolskoj (1936.-1939.) i zaposjela Albaniju prije ulaska u II. svjetski rat.

"Sastavljena lista plod je dvogodišnjeg rada - analize javnih, privatnih i državnih arhiva; konzultacije u nacionalnim i međunarodnim bibliotekama; traženja informacija u matičnim i župnim uredima i manjinskim zajednicama. Veliku sam pomoć imao od istraživača i vojnih udruga koji se bave tom tematikom; najveću od mojih sugrađana i suotočana, u Cresu i izvan njega", istaknuo je Sepčić, naglasivši da popis nije cjelovit i da će zasigurno biti ispravaka i dopuna.