Pristojbe bez promjena, osim onih uvjetovanih zakonom

Plaža Bijar u Osoru / foto: B. Purić
Plaža Bijar u Osoru / foto: B. Purić
Potvrdi li u rujnu Skupština Primorsko-goranske županije odluku Turističkog vijeća TZ Malog Lošinja, turističke pristojbe za 2020. godinu ostat će uglavnom u ovogodišnjim okvirima, s iznimkom onih poskupljenja koja proizlaze iz zakonskih promjena.

Tako je na ovotjednoj sjednici Turističko vijeće odlučilo da za osobe koje noće u smještajnom objektu u kojemu se obavlja ugostiteljska djelatnost - dakle u hotelima - pristojba ostane 10 kn u razdoblju travanj-rujan, a 8 kn u ostatku godine. Za kampove, taksa ostaje osam kuna od travnja do listopada, a šest kuna u ostatku godine.

Za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (apartmani, sobe) s 345 kune pristojba će biti podignuta na 350 kuna po krevetu, s tim da će odsad jednako biti tretirani i pomoćni ležajevi. Kako više nema razreda smještaja, u praksi će za manja mjesta paušal sada biti veći.

U kategoriji smještaja u domaćinstvu u kampu i u objektu vrste kamp-odmorište - ovo ne obuhvaća "klasične" kampove na otoku, za svaku će smještajnu jedinicu paušal biti podignut s 345 na 500 kuna. Uvodi se nova kategorija smještaja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, tzv. agroturizmu, gdje će paušal iznositi 250 kuna za svaku smještajnu jedinicu. Vlasnici kuća, apartmana ili stanova za odmor za sebe i članove uže obitelji plaćat će pristojbu od 60 kn za prvog i drugog člana obitelji te po 25 kn za svakog sljedećeg, što je na ovogodišnjoj razini.

Za veće je zahvate za 2020. godinu bilo prekasno, kaže Dalibor Cvitković iz lošinjske TZ, a u siječnju se očekuje odluka za 2021. godinu, kako bi svi sudionici u stvaranju turističkog proizvoda mogli na vrijeme pripremiti ulaganja i cijene.


Na današnji dan:

04.07.1745.

Posvećena crkva sv. Antuna opata u Orlecu

04.07.1859.

U sklopu rata protiv Austrije, na Lošinj se iskrcalo 10.000 francuskih vojnika, srušivši most u Osoru

04.07.1944.

Rođen Dubravko Balenović, reprezentativac Jugoslavije u podvodnom ribolovu, izbornik reprezentacije Hrvatske

04.07.1968.

Dovršeno asfaltiranje ceste Porozina - Veli Lošinj

04.07.1974.

Puštena u promet asfaltirana cesta Osor - Punta Križa (12 km)