Uzbudljivo ljeto na Lošinju: Jelena Rozga, klapa Intrade, Mladen Grdović, Davor Radolfi, Ljetno kino, Max Juričić i drugi

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
Nakon aktivnog početka godine, posjetitelje i stanovnike očekuje uzbudljivo ljeto na Lošinju. Od lipnja do rujna pronađite razna događanja po svom ukusu jer vas očekuje pregršt zanimljivih lokacija, sportskih, glazbenih i kulturnih događanja, ali i igara.

Veseli početak ljeta obilježit će lošinjski glazbenici svojim nastupima duž malološinjske Rive lošinjskih kapetana ususret Dana glazbe! I ove godine u organizaciji Institut za istraživanje i zaštitu mora 'Plavi svijet' obilježit ćemo 27. dan dupina. Sudjelujte i zabavite se na Veloselskim ljetnim užancama, Nerezinskim ljetnim igrama, Glow Runu Nerezine i Veloselskom trku.
Sportaši će se okupiti na 15. međunarodnom vaterpolskom turniru U-16 "Dobri dupin", međunarodnom futsal-kupu Ustrine 2019., Yoga Dayu ili pak na 9. lošinjskom polumaratonu.

Važnost kulture predstavlja Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena te Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj gdje će biti izložene brojne izložbe i predstavljanja literature. Ovo ljeto donosi nam i zanimljive kazališne predstave na Lošinju i otocima; "Našem brodu Lošinj" i "Specijalna pošiljka" kazališta JAK te 6. Dani teatra Gavran s predstavama "Sve o muškarcima", "Sve o ženama" te "Mudra sova i lukava lisica". Još jedna zanimljiva izložba zasigurno je 11. Oskarfest - međunarodna izložba karikatura u Osoru.

Pjesmom i svojim nastupom lošinjsko ljeto obogatit će i klape nastupajući na "A cappella večeri" u Osoru, zatim "Klape na pjacalu" u Malom i Velom Lošinju, kao i u Ćunskom, a u srpnju obilježit će se 14. dani Josipa Kašmana, kralja baritona. Plesom će nas zabavljati grupa "Flame" na malološinjskom trgu s izvedbom "Bohemian Rhapsody". Glazbena tradicija nastavlja se Susačkim glazbenim večerima, 15. Jazz-festivalom Lošinj te 44. Osorskim glazbenim večerima, festivalom klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. Zanimljive note s lošinjskih balkona začut će se u kolovozu kada će u se u Malom i Velom Lošinju održati 9. festival lošinjskih balkona. Nemojte propustiti još jedan zanimljivi nastup lošinjskog Puhačkog orkestra "Josip Kašman" i to na otoku Koludarcu - 21. nautički koncert. Koncertom Jelene Rozge proslavit ćemo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Manja mjesta i otoci također slave svoje zaštitnike i organiziraju pučke fešte kada se veselo mnoštvo okuplja i slavi do kasno u noć; sv. Ivan u Punti Križa, Gospa Karmelska na Malim Srakanama, sv. Ana na Velim Srakanama, sv. Petar i Pavao na Iloviku, sv. Grgur i Koleda na Sv. Ani u Velom Lošinju, Križeva na Susku, sv. Marija Magdalena i Vela Gospa u Nerezinama, sv. Jakov u Sv. Jakovu, Rokova u Beleju, a Unije, Susak i Ilovik proslavit će svoj Dan iseljenika.

I ove godine održat će se Pomorske večeri, događanje u sklopu kojeg će na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana biti prikazana pomorska tradicija, uz gastronomiju na izletničkim brodovima te nastupe folklora, lokalnih klapa i hrvatskih izvođača: Mladen Grdović i "Romantic Group", zatim Davor Radolfi i "Ritmo Loco" te Ljetno kino i Max Juričić.

Novost u ovogodišnjoj ponudi je nastup ansambla "Lado" u lipnju, "Queen Real Tribute band" te Dani magije i iluzije u srpnju, Street Performance Festival i "ABBA Real Tribute Band" u kolovozu, a za kraj, 31. kolovoza u Malom Lošinju održat će se natjecanje u ljepoti "Miss Hrvatske" za "Miss svijeta".

Od 7. do 21. rujna festivalom "Lošinjskim jedrima oko svijeta" uvest ćemo posjetitelje u vrijeme zlatnog doba pomorstva. Festival će obuhvatiti razna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja; regate, međunarodni plivački maraton, scenski ispraćaj "Pozdrav kapetanu", ali i tematsku kuhinju "Jela lošinjskih kapetana". U sklopu ovogodišnjeg festivala tako nas očekuje 7. lošinjska regata pasara na vesla, 2. noćna regata tradicijskih barki na jedra, 37. lošinjska regata - regata lošinjskih olimpijaca, Međunarodni plivački maraton "Lošinj Open water swim challenge" te Morska utrka drvenih maštela, a nakon Nerezinske regate tradicijskih barki na jedra, festival će zaključiti nastup klape "Intrade" u Nerezinama.
 
Ne propustite posjetiti Lošinj i uživajte u mnogobrojnim događanjima!

Više info pogledajte ovdje!

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja