58. izdanje Europa Rallyja: Petstotinjak kampista u Malom Lošinju

foto: Ivan Brčić
foto: Ivan Brčić
Petstotinjak kampista okupilo se ovih dana u Malom Lošinju povodom 58. izdanja Europa Rallyja, susreta koji okuplja kampiste iz cijele Europe.

U petak, 7. lipnja 2019. nakon povorke svih sudionika, službeno je otvoreno 58. izdanje Europa Rallyja u centru grada Malog Lošinja, na kojem su pozdravne govore održali direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković, direktor "Jadranka kampova" d.o.o. Dejan Jakovljević, predsjednik Udruge kampista Hrvatske Branko Marolt i predsjednik Europa Rally-komiteta Kees Splint. Nakon održanih govora, uz himnu "Oda radosti" podignuta je zastava Europa Rallyja i zapaljena baklja kao simbol otvorenja ovogodišnjeg izdanja susreta kampista.

Europa Rally održava se još od 1961. godine i to svaki put u drugoj zemlji za vrijeme praznika Duhova, a u organizaciji Europa rally-komiteta i Udruge kampista Hrvatske. Inače, Europa Rally-komitet je udruga koja okuplja kampiste iz cijele Europe, koji su ujedno i članovi Međunarodne kamperske federacije (FICC).

Ove godine na otoku vitalnosti okupilo se kampista iz čak 15 zemalja (Njemačka, Švicarska, Švedska, Italija, Poljska, Slovačka, Finska, Francuska, Luksemburg, Velika Britanija, Estonija, Nizozemska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska).

"Na području Grada Malog Lošinja u 2018. godini ostvareno je 320.000 dolazaka i 2,4 milijuna noćenja, od čega je najveći broj noćenja ostvaren upravo u kampovima i to s udjelom od 35%. Borova šuma, veliki broj sunčanih dana godišnje, čist zrak i bistro more, ali i zanimljiva turistička ponuda čine idealan odmor, stoga ne čudi da je za 58. izdanje Europa Rallyja odabran upravo Lošinj. Lijepo je vidjeti toliki broj sudionika iz različitih zemalja kako jedni drugima predstavljaju svoju tradiciju, kulturu i običaje", izjavio je direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Sve do 10. lipnja sudionici će uživati u bogatom destinacijskom programu; izletima, animaciji, zabavnom programu i posjetu Muzeja Apoksiomena te Institutu za istraživanje mora Plavi svijet, a sve s ciljem međukulturnog predstavljanja, ali i zabave te druženja.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja