Lošinj: Novosti i aktivnosti za iznajmljivače

foto: TZGML
foto: TZGML
S više od dva milijuna ostvarenih noćenja u protekloj 2018. godini, na Lošinju je ostvareno 3% više dolazaka i 2% noćenja čime se ova destinacija zdravlja i vitalnosti ponovno svrstala u vodeće hrvatske destinacije s najviše ostvarenih noćenja. Rezultat je to cjelogodišnjeg truda i ulaganja svih partnera u destinaciji.   

Kako bi i u nadolazećoj 2019. godini ostvarili izvanredne rezultate, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja svoje iznajmljivače i ove godine podsjeća na brojne aktivnosti i novosti!

Visina paušalnog poreza po krevetu u 2019. godini iznosi 300 kn (A-razred), dok boravišna pristojba za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu iznosi 345 kn (A-razred). I ove godine, uplatnice za paušalni iznos boravišne pristojbe moguće je preuzeti u sustavu, a na kraju kalendarske godine potrebno je ispisati Popis gostiju.

Rok za podnošenje TZ obrasca za 2018. godinu u nadležnu poreznu upravu je do kraja veljače 2019. godine, a obrazac se može preuzeti na web-stranici Turističke zajednice ili u Turističkom uredu.

Nastavno na rekategorizaciju, uskladiti se moraju samo oni objekti koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu do 1. rujna 2007. sa sada važećim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata.   

Turistička zajednica u okviru svog programa rada i ove će godine sufinancirati ulaganja u marketinške aktivnosti (fotografiranje, videozapisi interijera i eksterijera, dizajn apartmana, softver za vođenje obiteljskog smještaja, oglašavanje u medijima, tisku i društvenim mrežama, promotivni materijali i ostale aktivnosti koje pomažu promociji obiteljskog smještaja), a u suradnji sa školama stranih jezika organizira i sufinancira tečajeve stranih jezika za iznajmljivače i članove njihovih obitelji koji aktivno sudjeluju u komunikaciji s gostima.

Svaki iznajmljivač ima pravo na "Karticu za iznajmljivače" kojom ostvaruje niz pogodnosti pri kupovini u trgovinama na području Grada Malog Lošinja, kao i korištenju raznih usluga koje nude partneri u projektu.

Turistička zajednica, u suradnji s Gradom Mali Lošinj i partnerima, organizira dvodnevni forum "Inovativni privatni", od 2. do 4. travnja 2019. u hotelu "Aurora", kako bi iznajmljivačima predstavila turističke novitete. Tada će podijeliti i vrećice za selektivno odvajanje otpada (svaki iznajmljivač ima pravo na komplet vrećica po smještajnoj jedinici). Odmah nakon, 6. travnja 2019. na malološinjskom trgu organizirat će se tradicionalni Cvjetni sajam, na kojem će građanima biti dodijeljene sadnice cvijeća.

Nastavno na kulturnu ponudu lošinjskog arhipelaga, "Mala škola baštine" naziv je stručne edukacije iz kulturno-povijesne i prirodne baštine cresko-lošinjskog otočja. Namijenjena svima koji žele obnoviti svoje znanje i naučiti nešto novo o kraju u kojem žive i rade, osobito onima koji su u direktnom kontaktu s turistima te shvaćaju važnost dodatne informacije u komunikaciji s gostom. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove godine sufinancirat će program s 50% za sve zainteresirane privatne iznajmljivače.
Muzej Apoksiomena i Lošinjski muzej također su pripremili iznenađenje za iznajmljivače i njihove goste. Kako bi upoznali goste s kulturnim nasljeđem otoka i Apoksiomenom te turističkom ponudom otoka, u Muzeju Apoksiomena kupite paket ulaznica od 10 kom (100 kn) ili 20 kom (200 kn) i poklonite ih svojim gostima. Sve što je potrebno je predočiti Karticu za iznajmljivače (djeca do 12 god (u grupi gostiju) imaju besplatan ulaz, a moguće je kupiti najviše 20 ulaznica u jednoj kalendarskoj godini).
Lošinjski muzej tijekom ožujka (subotom) privatnim iznajmljivačima nudi besplatan ulaz u Lošinjski muzej - palaču "Fritzi" uz stručno vodstvo, u vremenu od 10 do 12 sati (u muzeju se može preuzeti program izložbi s kratkim opisom, radnim vremenom muzeja i cijenama ulaznica).

Turistička zajednica pripremila je novi fotoarhiv za promociju destinacije. Materijali se mogu preuzeti u Turističkom uredu, a potrebno je donijeti samo prenosivi medij (USB, hard disk i sl.).     

"Od ukupno 2.372.329 ostvarenih noćenja na Lošinju u 2018. godini, čak 18,5% ostvareno je upravo u privatnom smještaju. Obzirom na značajan udjel privatnog smještaja u ukupnim noćenjima u destinaciji, zajedničkim aktivnostima doprinosimo povećanju konkurentnosti te kvalitete turističke ponude otoka Lošinja", smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković te poziva sve iznajmljivače da provjere brojne pogodnosti te se uključe u aktivnosti i javne pozive.   

Osim informacija objavljenih na službenoj web-stranici (www.visitlosinj.hr – Kutak za iznajmljivače), Turistička zajednica moli iznajmljivače da dostave eventualne promjene u kontaktima kako bi i dalje mogli dobivati obavijesti i mailove.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja