"Putovi maslina" na Lošinju

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2018-11_tz-putovimaslina-bellevue2018a.jpgNa Lošinju se od 14. do 16. studenog 2018. godine održala Međunarodna radionica na temu kulturnih ruta s naglaskom na rutu ili "Putovi maslina", u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Mnogobrojni sudionici i visoki državni te europski dužnosnici sudjelovali su na radionicama održanim u malološinjskom hotelu "Bellevue". Radionice su namijenjene svima koji su na bilo koji način uključeni u kulturne rute koje prolaze Hrvatskom, odnosno svim zainteresiranim za razvoj kulturnog turizma. Ovogodišnja Međunarodna radionica ujedno je bila i podloga za razgovor o kulturnim rutama kao modelu europskih vrijednosti, baštine i održivog razvoja, a organizirana je povodom hrvatskog predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom i Vijećem Europe.

Program kulturnih ruta Vijeće Europe pokrenulo je 1987. godine, a Hrvatska je postala punopravna članica Proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim rutama u lipnju 2016. godine. Cilj programa je motivirati potencijalne posjetitelje na putovanje i upoznavanje bogatog i raznolikog nasljeđa Europe, spajajući ljude i mjesta kroz mrežu zajedničke povijesti i baštine. Sudjelovanje u ovim programima omogućava dionicima veću vidljivost, zajedničke promotivne aktivnosti i brendiranje te se potiče suradnja na razvoju i povezivanju proizvoda na razini lokalnih zajednica i destinacija koje se nalaze na putovima rute.   

Međunarodni skup otvorili su državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, generalni direktor u Vijeću Europe Stefano Dominiani, Lidija Arsova iz tajništva Srednjoeuropske incijative, načelnik sektora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damir Župan te glavna konzervatorica iz Ministarstva kulture Ranka Saračević Würth. U sklopu radionice, destinacijsku prezentaciju održao je i direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Program kulturnih ruta danas sadrži preko 30 ruta od kojih se preko 90% proteže preko ruralnih područja. Rute prolaze preko 57 zemalja, a kroz Hrvatsku zasad prolazi devet kulturnih ruta koje pokrivaju niz različitih tema, od arhitekture i krajolika do vjerskih utjecaja, gastronomije i nematerijalne baštine, zatim glavnih likova europske umjetnosti, glazbe i književnosti, odnosno raznih tržišnih segmenta potražnje. "Hrvatska i njene regije kroz svoju dugu povijest bile su isprepletene brojnim i različitim kulturama te je danas Hrvatska prepoznata kao destinacija bogatog kulturnog nasljeđa kojom se može pohvaliti rijetko koja destinacija. To potvrđuje i činjenica što je Hrvatska među vodećim destinacijama u Europi po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a. U godini 2018. koja je proglašena godinom kulturne baštine, stavljamo naglasak na razvoj kulturnog turizma kao jednog od najperspektivnijih turističkih proizvoda. Kroz Hrvatsku trenutno prolazi devet kulturnih ruta u Europi, a naša je namjera uključiti našu ponudu i u druge rute kako bi se Hrvatska pozicionirala kao jedna od vodećih destinacija kulturnog turizma u Europi", istaknuo je državni tajnik Frano Matušić.

Generalni direktor u Vijeću Europe Stefano Dominiani naglasio je važnost kulturnih ruta te daljnju uspostavu mreže povezanih destinacija i ponuda. "Vijeće Europe stvorilo je Program kulturnih ruta kako bi se stvorio most između Europljana na području kulture te kako bi Europljani postali svjesni kulturne baštine koju zajedno dijele kroz umjetnost, arhitekturu, gastronomiju i brojna druga područja. Upravo je Hrvatska je vrlo dobar primjer ove povezanosti kroz svoje raznoliko kulturno nasljeđe koje dijeli s brojnim destinacijama u Europi, ali i šire. Današnji turisti osim odmora traže autentičnost, žele doživjeti život u lokalnim zajednicama, njihove običaje, a stoga je ovaj program i odlična prilika da manje poznate destinacije, odnosno lokalne zajednice postanu vidljivije i njihove ponude prepoznatljivije."

U sklopu obilaska Lošinja, sudionici su posjetili Miomirisni otočki vrt, Muzej Apoksiomena, zatim obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Novak gdje su degustirali lokalno maslinovo ulje te stari mlin za masline u Ćunskom, Torać, gdje je prezentiran tradicionalan način obrade maslina. Uslijedio je i obilazak antičkog grada Osora, a u sklopu ručka u nerezinskom restoranu "Televrin" isprobali su i razne specijalitete pripremljene na bazi maslina.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja