Festivalu "Lošinjskim jedrima oko svijeta" nagrada "Simply the best"

foto: TZ Lošinja
foto: TZ Lošinja
Festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta" posvećen pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja dobitnik je ovogodišnje tradicionalne hrvatske nagrade "Simply the best"!

Specijalizirani turistički magazin "Way to Croatia" te Udruga hrvatskih putničkih agencija prepoznali su kvalitetu, kreativnost i inovativnost u turističkoj ponudi (ujedno i kriterijima odabira nagrade) te su upravo lošinjskom festivalu dodijelili nagradu u kategoriji "Manifestacije - tematska događanja višednevnog trajanja". Nagrade su u pet osnovnih kategorija dodijeljene od 14. do 16. studenog 2018. u Varaždinu, tijekom 20. poslovno turističke burze PUT.

Festival je osmišljen u želji da se očuva, revitalizira i turistički valorizira pomorska baština i to kroz oživljavanje te prezentaciju povijesnog i kulturnog nasljeđa lošinjskog pomorstva koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine. Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i stanovništvu približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća. Ovogodišnji festival dio je EU-projekta turističke valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana "Mala barka II".
Više od 27 tisuća posjetitelja imalo je prilike sudjelovati u brojnim sportskim, kulturnim, zabavnim i edukativnim događanjima od 8. do 23. rujna 2018. godine, u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

"Ovim festivalom ne samo da se trudimo očuvati našu pomorsku baštinu, već smo željeli posjetitelje, ali i stanovnike uvesti u svijet pomorstva te im predstaviti nekadašnje čuveno 'zlatno doba pomorstva' kada je u Malom Lošinju izgrađeno čak 247 brodova. Mnogi još uvijek ne znaju da je upravo Lošinj bio treće brodograđevno središte u austro-ugarskom carstvu, odmah iza Rijeke i Trsta. Brojne interaktivne radionice, predavanja te sportska događanja omogućila su zainteresiranima da dožive 'duh' i tradiciju destinacije", smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja