Lošinj na najvećem pomorskom festivalu na Mediteranu "Escale a Sète"

foto: S. Tariba
foto: S. Tariba
Lošinjskom regatnom pasarom Lošinj svoju turističku ponudu i pomorsku tradiciju od 27. ožujka do 2. travnja 2018. godine predstavlja na najvećem pomorskom festivalu "Escale a Sète" u Francuskoj.

Ovaj se festival od 2010. godine održava svaku drugu godinu u centru prve francuske ribarske luke Sète, a 2016. godine festival je posjetilo više od 300 tisuća posjetitelja. Na ovogodišnjem izdanju festivala, u organizaciji i koordinaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, Hrvatska je pozvana da se kao počasni gost predstavi u okviru "Mediteranskog sela" te predstavi svoju flotu povijesnih morskih brodova, dok su na kopnu hrvatske destinacije predstavile svoj turistički potencijal, stare pomorske zanate, gastronomiju, kulturu i drugo. U sklopu festivala također se održavaju i radionice za djecu te izložba vezana za hrvatsku maritimnu baštinu, u kojoj sudjeluje i Lošinjski muzej.

Osim Udruge lađara Neretve, Udruge "Palagruža", Sveučilišta u Zadru, Ekomuzeja Moščenićka Draga, Turističke zajednice Kvarnera, Grad Mali Lošinj te Turistička zajednica Grada Malog Lošinja iskoristili su priliku kako bi lošinjskom regatnom pasarom "Primavera" posjetiteljima i sudionicima prezentirali stoljetnu pomorsku i turističku tradiciju otoka vitalnosti.

Tijekom festivala pasara će nekoliko puta isploviti u luci Sète gdje će brojnim sudionicima prikazati svoje zanimljive manevre. Osim pomorskih zanimljivosti, sudionici će moći isprobati i gastroponudu Lošinja zahvaljujući vrijednom osoblju "Lošinj Hotels & Villas", a za ljubitelje znanosti Lošinjski muzej održat će znanstveno predavanje o pasari i pomorstvu na Lošinju. Također, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja osigurala je svim zainteresiranima info-kutak na kojemu osim promotivnih materijala, gosti mogu dobiti i odgovore na sva pitanja u vezi destinacije.

"Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj je ostvareno više od 540.000 dolazaka Francuza, što predstavlja porast od 9% te rekordnih 2,1 milijun noćenja. U sklopu hrvatskog predstavljanja na ovom festivalu koji objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo i tradicionalnu gastronomiju i enomogiju primjećen je sve veći interes za hrvatske regije koje dosad nisu bile u fokusu velikog broja francuskih turista, poput kontinentalne Hrvatske, Zagreba, Istre i Kvarnera. Inače, od sredine travnja pa do kraja listopada kreću i prvi charter-letovi jednog od najznačajnijih francuskih organizatora putovanja u segmentu spa, wellness i zdravstevnih programa 'Thalasso N°1', odnosno "OVoyages" iz Pariza, Nantesa i Lyona za zračnu luku Rijeka. Dolaskom 'Ovoyagesa' i 'Thalasso N°1' u regiju Kvarner definitivno se otvaraju nove mogućnosti za dolaske s francuskog tržišta koje je posljednjih godina u stalnom porastu. Francuzi su spremni i žele bolje upoznati Kvarner. Oni koji su dosad dolazili fascinirani su prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom, autentičnom gastronomijom, čistim plažama, a ponekad ni sami nisu svjesni da se većina hrvatskih gradova nalazi na niti dva sata leta iz Francuske što je nerijetko manje nego koliko im treba da posjete neki grad u Francuskoj", istaknula je direktorica Predstavništva HTZ u Francuskoj, Danijela Mihalić Đurica.

"Ovaj je festival idealna prilika da Lošinj predstavi svoju gastronomsku, pomorsku te kulturnu ponudu. Ipak su počeci sportskog jedrenja na Lošinju usko vezani za tradiciju pomorstva i brodogradnje, kao i za početak organiziranog bavljenja turizmom na otoku. Oživljavanjem, te prezentacijom povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva, potencijalnim i sadašnjim gostima pružamo dodatnu turističku ponudu. Zato se i ove godine u rujnu na Lošinju održava festival 'Lošinjskim jedrima oko svijeta', posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka, a sve iz želje za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine", objasnio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, te najavio obnovu drvenog motornog broda "Dražica" – loger "Nerezinac", budućeg interpretacijskog centra. Ovaj teretni jedrenjak kojim se prevozio materijal, jedini je za sada poznati preživjeli primjerak na sjevernojadranskim otocima, te je upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
S obzirom na svoju bogatu pomorsku tradiciju, nije neobično da se Lošinj pridružuje ovakvom festivalu. Za razliku od većeg dijela Jadrana gdje se jedrilo samo zbog potrebe prijevoza, na Lošinju se jedrilo zbog dokazivanja jedriličarske vještine - sporta. U početku se regatavalo na gucevimna i pasarama koji su bili posebno građeni samo za regate, a kako je krajem 19. i početkom 20. stoljeća na Lošinju bilo sedam brodogradilišta, bilo je pitanje časti i prestiža čija će pasara pobijediti na regati. Zbog specifičnosti malološinjske uvale gdje ljeti uglavnom prevladavaju termički vjetrovi i maestral, uz minimalne valove, lošinjska regatna pasara je drugačija nego na drugim dijelovima Jadranskog mora. Široka na glavnom rebru, s velikom kvadraturom jedara za svoju veličinu te duboke kobilice po cijeloj dužini, osobito na krmi, s dubokim kormilom. Koristila je tzv. Marconi-snast, jer je dugačak sošnjak paralelan s jarbolom podsjećao na ondašnje Marconijeve antene za telegraf. Takvo jedro, po kroju slično današnjim jedrima, bilo je naprednije od latinskog i oglavnog jedra i s njim su barke mogle jedriti puno više u vjetar. Iz tih pasara nastala je nacionalna klasa jedrilica tipa "L-5" koju je projektirao Lošinjan Anton Martinolić, a iz kojih je zatim nastala olimpijska klasa "star". Upravo su Agostino Straulino i Nicolo' Rode osvojili titule dvostrukih olimpijskih pobjednika (Helsinski, 1952. i Melbourne, 1956.) te trostrukih svjetskih prvaka u jedrenju u klasi "star". Lošinj je bio jedino mjesto na istočnom Jadranu gdje su se posebno gradile jedrilice za regatavanje. Služile su za izlete i ribarenje, a na tradicionalnim jedriličarskim regatama predstavljale su svoje konstruktore i prikazivale sportske performanse, baš kao i danas. Upravo na osnovu starih fotografija koje su prikazivale regate pasara u malološinjskoj luci, po originalnim nacrtima izrađene su dvije lošinjske regatne pasare, a jednu od njih imamo prilike vidjeti i na ovogodišnjem velikom pomorskom festivalu.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja