Na Lošinju Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu

  foto: S. Tariba
  foto: S. Tariba
  Sportsko-ribolovno društvo "Udica" Mali Lošinj u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te "Jadranka Grupom" od 13. do 17. rujna 2017. godine na Lošinju organizira 31. euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

  U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja očekuje se više od 120 sudionika i posjetitelja iz 19 različitih zemalja Europe i Afrike, a nastupit će jedni od najboljih podvodnih ribolovaca poput svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua (Cipar) i viceprvaka Giannisa Siderisa (Grčka) te nekadašnjeg europskog, svjetskog i višestrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića.

  Prvog dana programa, 13. rujna 2017. u sklopu prvenstva, najmlađi će u 11 sati poribljavati u luci Mali Lošinj. Svečano otvaranje Euroafričkog prvenstva u podvodnom ribolovu započet će 14. rujna u 18 sati na trgu u Malom Lošinju uz koncert grupe "The Beat Fleet" (TBF). Natjecanje započinje 15. rujna u 10 sati nakon čega se dostavljeni ulov važe. Također, 16. rujna po završetku prvenstva i vaganja ulova, u malološinjskoj sportskoj dvorani na Bočacu u 19 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela medalja te ceremonija zatvaranja natjecanja.

  Mnoga prvenstva stranih reprezentacija još nisu završena, stoga je organizacija prvenstva prilično zahtjevna, obzirom da po pravilima i propozicijama postoje rokovi za prijavu natjecatelja. Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Udica" Dragan Jambrošić izjavio je kako se očekuju vrhunski natjecatelji, kao i rezultati. Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu kvalitetnije je nego Svjetsko prvenstvo jer se radi o top-reprezentacijama koje se lakše prilagođavaju terenu s puno ribe te terenu s malo ribe. Lošinjski akvatorij bogat je ribom iako prvenstveno sve ovisi o vremenskim uvjetima.

  "Mali Lošinj kolijevka je podvodnog ribolova, a prvo Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu 1957. godine održano je upravo u Malom Lošinju, stoga je uistinu veliko zadovoljstvo biti domaćin ovakvog prvenstva. Nije slučajno ni da se prvenstvo održava u sklopu festivala 'Lošinjskim jedrima oko svijeta' koji će od 2. do 23. rujna 2017. godine oživjeti i prezentirati povijesno i kulturno nasljeđe lošinjskog pomorstva. Ovim prvenstvom te kroz manifestacije, radionice i gastronomsku ponudu Festivala obogatit će se turistička ponuda otoka Lošinja kao i cijele regije Kvarner, a gostima će se pružiti neponovljivi doživljaj 'uranjanja' u povijest i tradiciju na atraktivan i zabavan način", izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

  Osim vrhunske organizacije, akvatorija više nego pogodnog za ovakvo natjecanje i najbolje natjecatelje, posjetitelje i sudionike očekuje uistinu zanimljivo prvenstvo na otoku vitalnosti.

  (Sponzorirani članak)