Festival aromaterapije "Apsyrtides" predstavlja aloe vera, smilje, mirtu i peruniku

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2016-05_tz-promo-festivalaroma2016a.jpgSačuvano prirodno okruženje jedinstvena je osobina otoka Lošinja; čistoća mora i zraka, blaga klima, autohtoni biljni pokrov, aromatični mirisi, uz opuštanje i odmor, blagotvorno djeluju na organizam i čine ga zdravijim i sretnijim.

 

Cresko-lošinjski arhipelag dom je 1018 biljnih vrsta od kojih se 230 ubraja u ljekovito bilje, a među njima su svoje mjesto pronašle aloe vera, mirta, smilje i perunika.

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja su u suradnji s Gradom Cresom i Turističkom zajednicom Grada Cresa, i ove godine organizirali Festival aromaterapije "Apsyrtides" upravo s temom aloe vera, mirte, smilja i perunike.

Sudionici će od 12. svibnja do 1. lipnja kroz ponudu od 22 događanja održati radionice, edukacije i predavanja o primjeni aloe vera, mirte, smilja i perunike u svakodnevnom životu, kozmetici i prehrani na prostoru cresko- lošinjskog arhipelaga, a otvorenje Festivala aromaterapije "Apsyrtides" održat će se u Miomirisnom otočnom vrtu na otoku Lošinju 12. svibnja 2016. godine s početkom u 10 sati.

Aloe vera je od davnina u službi medicine i ljepote upravo zbog svog hidratantnog, antioksidativnog, protuupalnog i antiseptičkog djelovanja te usporavanja starenja kože i sprječavanja opeklina od sunca, prema riječima Ane Turk, mag.pharm., univ.mag.admin.sanit. dr.sc. Donatella Verbanac aloe vera opisuje kao specifičnu biljku posebnog izgleda prvu na popisu primjene djelotvornih ljekovitih biljnih vrsta. Također, uvrštava peruniku u bilje ljekovitog svojstva koje se primjenjuje za liječenje plućnih bolesti i žućnih kamenaca. Žvakanjem suhog korijena liječe se bolesti zubnog mesa, a korijenom perunike uspješno se liječi migrena, posebice ako je popraćena mučninama.

Dr.sc. Nina Bašić Marković, dr.med., navodi znanstveno dokazanu medicinsku djelotvornost aloe vera u liječenju raznih bolesti ali i njezine oralne primjene kojom regulira nivo šećera u krvi te smanjuje nivo kolesterola što potencijalno ima povoljno djelovanje na sve zastupljeniju bolest modernog čovjeka - smetnje metaboličkog sindroma. Smatra se da ima antitumorsko djelovanje primjenom drežanog efekta, a primjena ove specifične biljke povoljno djeluje na rad žuči i jetre, smanjuje smetnje iritabilnog kolona te djeluje općenito detoksikacijski. Također, tisućljetni lijek i začin na otoku oduvijek je bila mirta koja se i danas koristi u pučkoj medicini za bolesti crijeva i mjehura, protiv kašlja i bronhitisa te protiv hemeroida. Koristi se iza liječenje tegoba sa zubnim mesom, sluznicom usta, grla i jezika, a eterično ulje mirte koristi se protiv virusnih oboljenja, upala, plućnih i krvnih bolesti, pojačava imunitet, koristi se u kupkama i za inhalaciju, u masažama te za bolju vlažnost i elastičnost kože. Uz aloe vera i mirtu, također važan i čest lijek u tradicionalnoj medicini je smilje koje se koristi protiv astme, jetrenih tegoba, migrena, psorijaze, proširenih vena i cijelog niza drugih tegoba. Inhaliranje eteričnog ulje smilja djeluje protuupalno, osobito u borbi protiv virusa, analgetski, antioksidativno, smanjuje otečenost sluznice nosa, razmekšava sluz ili nakupljeni sekret, a smanjuje i nadražajni kašalj. Ne valja zaboraviti da se od pamtivjeka smilje koristi za njegovanje i pomlađivanje kože.

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja započeli su projekt Festivala aromaterapije 2013. godine edukacijama prvih aromaterapeuta na području Lošinja, nakon čega su 2014. i 2015. godine održane radionice aromaterapije u raznim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima, kozmetičkim salonima i studijima, hotelima i obrazovnim ustanovama, a ovogodišnji Festival aromaterapije "Apsyrtides" također obuhvaća cijelo područje cresko-lošinjskog arhipelaga, što je ujedno bila i inspiracija naziv projekta "Apsyrtides".

Dobru suradnju turistički djelatnici Cresa i Lošinja već su dokazali svojim sudjelovanjem u sklopu pilot-projektu "Hrvatska 365" u kojem atraktivnim ponudama s preko 380 kilometara tematskih šetnica u destinaciji vitalnosti i zdravlja: Lošinju, Iloviku, Susku, Unijama i Cresu, ugodnim miomirisima specifičnih biljnih vrsta te stvaranjem ljekovite prirodne kozmetike, aromaterapije, ali i gastronomske ponude žele privući sve veći broj gostiju i izvan perioda ljetne sezone.

U ovogodišnjem Festivalu sudjeluje 18 sudionika s područja cresko-lošinjskog arhipelaga među kojima su svoje mjesto pronašla Ekološka i obiteljska poljoprivredna gospodarstva: EOPG Kučić koji će omogućiti sudionicima radionice izradu vlastitih sapuna i šumećih kupki. OPG Mladen Dragoslavić zainteresiranima će prikazati unutrašnjost košnice te ih uvesti u tajanstveni svijet pčela i proizvodnje meda. U zagrljaju mirte i pčelice OPG Stina upoznat će svih s blagotvornošću pčelinjeg voska i mirisne mirte.

Ljubitelji prirodne kozmetike zasigurno će prisustovati radionici izrade pilinga od lavande i maske od ružmarina OPG-a Tatjane Kuljanić ili pak radionici prirodne kreme za cijelu obitelj "Laurus Slow Spa-studija" nakon čega teško da će odoljeti miomirisnoj masaži glave, vlasišta, lica i dekoltea. Harmonija se nastavlja tretmanom lica s aromaterapijskim uljem mirte i aloe vera u boutique-hotelu "Alhambra" ili antičkom aromom njege lica, vrata i dekoltea kozmetičkog studija "Bella". Aromaterapijski tretman tijela s uljima perunike i mirte u terminu Fetivala aromaterapije nudi i "Bellevue Spa Clinic". Kombinaciju masaže i pilinga vulkanskim kamenjem, revitalizirajući ritual lica s aloe vera za obnovu kože, antistresnu masažu s elementima limfne drenaže i najnoviji parfem "Apoxyomenos", "Iuvena" - studija za njegu lica i tijela očarat će sve sudionike ovogodišnjeg Festivala aromaterapije.

Važan je i edukativni pristup u kojem OPG Loredane Velčić upoznaje djecu s pet vrsta ljekovitog bilja (smiljem, kaduljom, lavandom, lovorom i ružmarinom). Radionicu o aromaterapiji za djecu održat će i Dječji vrtić "Cvrčak", a Osnovna škola Maria Martinolića naučit će svoje učenike kako izraditi vlažne maramice od aloe vera za njegu pubertetske kože. Kako bi u budućnosti nastavili koristiti veličanstveno bilje, učenici Srednje škole Ambroza Haračića sadit će aloe vera i lavandu u atriju i oko škole.

Iako postoji oko 240 vrsta aloe vera, malobrojne su jestive, a specijalitete na bazi pripreme aloe vera, predstavit će nam i ugostiteljski objekti. Tako su vitality-hotel "Punta" i hotel "Bellevue" svojim gostima pripremili posebnu ponudu koktela s aloe vera i drugim tajnim sastojcima.

Kreativci će uživati sudjelujući na radionicama filcanja vunenog cvijeta u hidrolatu ružmarina "Rute" iz Cresa.

Festival aromaterapije ove je godine pripremio nešto i za rekreativce. "Studio Vita" omogućit će miomirisnu jogu vježbajući u prekrasnom otočnom Miomirisnom vrtu, nakon čega će Miomirisni otočni vrt ponuditi lošinjski čaj s aloe vera uz miomirisne šetnje vrtom.

(Sponzorirani članak)