Aktivni travanj na otoku vitalnosti

Downhill 2015. / foto: S. Tariba
Downhill 2015. / foto: S. Tariba
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, za svoje je posjetitelje i ovoga travnja pripremila mnoštvo zanimljivih događanja, s naglaskom na aktivni, kulturni i zdravstveni turizam.

Muzej Apoksiomena svoja će vrata otvoriti 30. travnja, kada će se posjetiteljima predstaviti dugoočekivana čuvena statua Apoksimen, koja je za svoj trajni dom odabrala upravo Mali Lošinj. Ta svjetska atrakcija inspirirala je Grad i Turističku zajednicu Grada Malog Lošinja da potakne svoje sugrađane, partnere i kompletno gospodarstvo na aktivno uključivanje u promociju Apoksiomena. S ciljem edukacije stanovnika i posjetitelja te njihova upoznavanja s kulturnom baštinom i antičkim naslijeđima Republike Hrvatske i otoka Lošinja, organizirana su brojna događanja, edukacije i radionice po temi antike poput održanih edukacija za lošinjske ugostitelje po temi "Apoksiomenova antička kuhinja", edukacija za turističke vodiče po temi Apoksiomena i antike, poticanje kreiranja proizvoda i usluga po temi Apoksiomena i drugo.

Kako bi se stvorio novi proizvod kulturnog turizma, unaprijedila kreativnost ponude te povezala gastronomija u vrijeme antike s gastronomijom Lošinja danas, 27. travnja ili kako Lošinjani vole reći - na Apoksiomenov rođendan (kada je izronjen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja), započinje i čuvena 10. fešta lošinjske kuhinje - Apoksiomenova antička kuhinja. Čak 16 ugostiteljskih objekata nudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama sve do 31. svibnja, a na glavnom malološinjskom trgu, na Apoksiomenov rođendan, prezentirat će se sa svojim specijalitetima.

Koncentriran na zdravstvenu i kulturnu ponudu, Lošinj najavljuje bogat i zanimljiv niz ponude i događanja kroz stalni postav Lošinjskog muzeja (Palače Fritzi, Kule u Velom Lošinju i Arheološke zbirke Osor), kazališna događanja (kazališna predstava teatra "Levo"), te različite izložbe među kojima su multimedijalna izložba Gorana Škofića i izložba grafika Andrea Stančić.

Rekreativci i zaljubljenici u prirodu i povijest prošetat će živopisnim mjestima destinacije zdravlja, jedinstvene ljekovite klime na preko 250 km šetnica, zaigrati tenis na 26 zemljanih terena na otvorenom, a neće propustiti ni "4 Islands MTB Stage race" koji se od 13. do 16. travnja održava na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Više od 400 natjecatelja iz 25 zemalja pedalirat će stazama otoka vitalnosti, a ekstremniji će nastaviti svoje natjecanje na novom izdanju spusta "Lošinj Downhill" 16. i 17. travnja.

Svoje će snage 2. travnja odmjeriti otprilike 170 natjecatelja na 6. međunarodnoj utrci vatrogasaca i 3. Eurokupu profesionalnih vatrogasaca, ali i trkači 6. lošinjskog polumaratona 30. travnja, u sklopu kojeg su organizirane tri utrke: polumaraton (21.097 km), utrka građana (11.097), Jadranka kup (5 km) na području Velog i Malog Lošinja, a ponovno će se 29. travnja susresti i sudionici Moto susreta.

Sačuvano prirodno okruženje jedinstvena je osobina Lošinja. Biljni pokrov s 1018 biljnih vrsta (od kojih je 230 ljekovitih), aromatičnim mirisima koji blagotvorno djeluju na organizam te ga čine zdravijim i sretnijim, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove su godine na malološinjskom trgu 12. travnja (16 h) organizirali tradicionalni Cvjetni sajam, u okviru akcije Lošinjski cvijet kada će Grad podijeliti građanima sadnice cvijeća, dok će Turistička zajednica Grada Malog Lošinja privatnim iznajmljivačima pokloniti sadnice limuna. Na tradicionalnoj manifestaciji izlažu se brojne cvjećarne, rasadnici, a glavni trg se pretvara u veliki cvjetni trg.

Otočne miomirise autohtonog lošinjskog bilja posjetitelji će također doživjeti posjete li Miomirisni otočni vrt, a znatiželjni će se uputiti u edukacijski centar o moru- Plavi svijet i Oporavilište za kornjače te park-šumu Podjavori u Velom Lošinju u kojoj je austrijski nadvojvoda, član carske obitelji Karl Stefan iz dinastije Habsburg izgradio svoj rezidencijalni ljetnikovac - današnje Lječilište Veli Lošinj. Svojim cjelogodišnjim poslovanjem Lječilište nudi razne zdravstvene programe obuhvaćene brojnim medicinskim praćenjima i pregledima poput: "Priroda vraća koži zdravlje", "Prodišite punim plućima", "Lošinjsko zrnce zdravlja" i dr.

Također, u sastavu "Jadranka hotela - Lošinj hotels&villas", Vitality Hotel Punta, Wellness Hotel Aurora, Family Hotel Vespera, Hotel Bellevue, Boutique Hotel Alhambra te Villa Hortensia, koncentrirali su se na zdravstvenu ponudu bilo da je riječ o efektu mršavljenja, kondiciji, detoksikaciji, oslobađanju od stresa, internističkim pregledima, školi disanja za odrasle i najmlađe, vitalnosti i brojnim drugim uslugama. Posjetitelji kamping turizma zasigurno će uživati u mirisu borove šume, neposrednoj blizini čistog lošinjskog mora i aqua-aerobiku.

(Sponzorirani članak)