Apoksiomenova antička kuhinja - edukacije za ugostitelje

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2016-03_tz-antickakuhinja-promo.jpgTuristička zajednica Grada Malog Lošinja od 7. do 9. ožujka 2016. godine organizira edukacije za ugostitelje o Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji, s temom prikaza života i prehrane u antičkoj Grčkoj, prehrambenim navikama, prehrani atleta i namirnicama koje su se upotrebljavale.

Edukacije će voditi autor knjige "Apoksiomenova gastronomska priča" Adrijano Nikolić i Lidija Kosmos, prof. povijesti i sociologije.

Edukacije će se održati 7. i 8. ožujka za ugostiteljske djelatnike "Lošinj Hotels&Villas" u vitality-hotelu "Punta", dok će se 9. 3. održati edukacija za privatne ugostitelje u prostorijama ureda Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Tijekom ova tri dana na edukacijama će biti prisutno preko 120 ugostiteljskih djelatnika.
Ugostitelji će dobiti prikaz što se jelo u doba Apoksiomena; uobičajena svakodnevna prehrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane. Značajke mediteranske prehrane i načina hranjenja sadržane su u par osnovnih principa koji se svi redom zasnivaju na poznatoj uzrečici iz vremena antike (prema Kleobulu): Métron áriston! Ili prevedeno "Sve dobre stvari, umjereno!" (izvor: dr.sc. Donatella Verbanac, "Apoksiomen na otoku vitalnosti", 2016.).

Ugostiteljski objekti sudionici Apoksiomenove antičke kuhinje su: restoran "Artatore", gostiona "Baracuda", restoran "Bocca vera", konoba "Bora Bar", "Pub Deveron", restoran "Diana", restoran "Eki", buffet "Lošinjsko jidro", restoran "Manora", buffet "Porto", restoran "Punta", konoba "Silvana", restoran "Televrin", restoran "Veli žal" i restoran "Za kantuni".

(Sponzorirani članak)