Turistički jubilej - što se to slavi?

Pino Tuftan spasio je jubilej od zaborava / foto: O. Marković
Pino Tuftan spasio je jubilej od zaborava / foto: O. Marković
Prvog lipnja Cres slavi 170 godina turizma - što se zapravo krije iza ove velike brojke, kakvom se ne diče ni znatno važnija hrvatska turistička središta?

Nije riječ o godišnjici gradnje nekog smještajnog objekta, niti o obljetnici utemeljenja turističkih organizacija.

Prije 170 godina, 1. lipnja 1845. godine, organizirano je prvo turističko putovanje u Cres. U organizaciji austrijskog "Lloyda", iz Rijeke je isplovio parobrod s dvjestotinjak putnika, predvođenih nadvojvodom Franjom Karlom. U izvještaju iz tadašnjih riječkih novina "L'eco del litorale ungarico" zabilježeni su dojmovi putnika - hvalili su čistoću i pravilnost creskih ulica, izvrsno domaće vino, janjetinu i ovčji sir. Turisti nisu prespavali u Cresu - istoga dana vratili su se u Rijeku.

Već 22. lipnja stigla je nova ekspedicija, na čelu s nadvojvotkinjom Sofijom, a tada je putnike na brodu zabavljao vojni orkestar. Novine su zabilježile ljubaznost, dobrotu i gostoljubivost Cresana.

Prije deset godina, o creskoj turističkoj tradiciji knjižicu je objavio publicist Pino Tuftan i njegova je najveća zasluga što Cres danas pravilnije valorizira ovu vrijednu brojku.

Tijekom ponedjeljka, u Cresu će se kulturno-zabavnim programima na nekoliko mjesta proslaviti 170 godina turizma.