Klub Gastronauta na Lošinju

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2015-04_tz-gastronauti2015hrana.jpgU organizaciji Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Kluba Gastronaut, 15 lošinjskih restorana i Jadranka hotela, od 13. do 17. travnja održan je petodnevni skup Kluba Gastronaut u Malom Lošinju.

Gradonačelnik Grada Malog Lošinja, Gari Cappelli pozdravio je Gastronaute. Istaknuo je važnost vrhunske gastronomije, edukacije u gastronomiji te dao podršku lošinjskim ugostiteljima u partnerstvu i sinergiji u destinacijskom menadžmentu.

Gastronomija, kada nudi autohtone okuse i priče može privući goste u svako doba godine. Tanjur priča priču o svom kraju, a Lošinj je prepun vrhunskih priča. Treba ih znati ponuditi, ispričati, dekorirati, prezentirati i kroz njih gosta motivirati da se vrati po te iskonske okuse.

Prva dva dana bila su posvećena edukacijama za lošinjske ugostitelje s ciljem što kvalitetnije prezentacije lokalnih posebnosti usklađenih s potrebama suvremenog gosta.

Na edukacijama 13. travnja Siniša Križanec educirao je sudionike o upravljanju i marketingu u ugostiteljstvu, a Dijana Gluhak održala je predavanje i savjetovanje s nutricionistom u smjeru prilagodbe ponude osobama s različitim potrebama.

Sljedećeg dana, 14. travnja, održana su predavanja i radionice za kuhare na kojima je Matija Bagur Koljatić govorio o začinima te njihovoj povijesti i supstancama. Ivana Vukmanić istaknula je važnost autohtonih namirnica u gastronomiji, a Robert Marenjak predstavio je kreiranje tematskih menija. Druženje se nastavilo s predavanjima i radionicama za voditelje restorana i konobare na kojima su Igor Hruškar, Tomislav Prekl i Damir Zrno, uz predavanja o povijesti i podacima proizvodnje vina, predstavili i tehnike rada s osobljem, te posluživanje, dekantiranje, ocjenjivanje i kušanje vina.

Nakon Gastronauta edukatora, na Lošinju se u trodnevnom obilasku lošinjskih restorana - gastronomskih punktova pridružilo  60-ak Gastronauta - za turizam i gastronomiju specijaliziranih novinara iz Hrvatske, Austrije i Slovenije, nutricionisti, enolozi, poznati kuhari i vodeći ugostitelji koji su također ambasadori gastronomije u svojim restoranima diljem Hrvatske.

U održanom programu 'Gastronomska šetnja Lošinjem' održane su dvije tematske večere: 'Apoksiomenova antička kuhinja' i 'Miomirisi i okusi Lošinja' na kojima su sudionici imali prilike probati različite domaće specijalitete lokalnih ugostitelja.
 
Gastro-šetnja Lošinjem krenula je 15. travnja od restorana u Nerezinama, te je nastavila svoj put prema Lošinju i zaustavila se u Artatorama na rakovoj juhi s lošinjskim biljem i čokoladnoj torti sa smokvama. Na tematskoj večeri 'Miomirisi i okusi Lošinja', u hotelu Bellevue u Malom Lošinju predstavljeno je nekoliko specifičnih lošinjskih specijaliteta: oslić sa slanim srdelama u otočnom bilju s keljom, brudet od lošinjskih lignji na palenti s divljim šparogama, panna cotta s otočnim medom od kadulje i brojni drugi.

Sljedećeg dana, članovi Kluba Gastronaut nastavili su svoj obilazak gastronomskih punktova Malog Lošinja tijekom kojeg su iskusili specijalitet otočne janjetine lošinjske kuhinje, plodove lošinjskog mora, te razne recepte koji se baziraju na pripremi specifične hrane s aromatiziranim uljima i autohtonim začinima i proizvodima, nakon čega je na drugoj tematskoj večeri 'Apoksiomenova antička kuhinja' nekoliko restorana nastavilo s prezentacijom domaćih specijaliteta, a doživljaj je završio glazbenim programom.
 
"Količina pozitivne energije, dobre volje i stručnosti primjenjene na top-lošinjskim namirnicama učinili su da svatko tko je sudjelovao na ovom skupu može iz vlastitog iskustva preporučiti Lošinj kao vrhunsku gastronomsku destinaciju", izjavila je Karin Mimica, članica uprave Kluba Gastronaut.

Šetnja je završila 17. travnja posjetom još trima lošinjskim restoranima, a sudionici su tijekom boravka na Lošinju imali prilike posjetiti Miomirisni otočni vrt, Lošinjski edukacijski centar o moru - Plavi svijet, muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju, uživati u wellness-tretmanima na bazi eteričnih ulja otoka, sportskim aktivnostima, te prošetati brojnim šetnicama lošinjskog arhipelaga.

U programu je, uz Grad Mali Lošinj i Turističku zajednicu Grada Malog Lošinja kao glavnim domaćinima, Jadranka hoteli kao suorganizatora te Klub Gastronaut, sudjelovalo 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata: Restoran Televrin, Restoran Manora, Restoran Eki, Restoran Artatore, Buffet Lošinjsko jidro, Deveron pub, Restoran Za Kantuni, Gostionica Baracuda, Restoran Noštromo, Restoran Veli žal, Restoran Diana, Konoba Bora bar, Restoran Punta i Konoba Silvana. Za adekvatna vina uz specijalitete, pobrinuli su se partneri iz Vinarija Belje, Petrač, Visintin, PZ Svirče, PZ Gospoja i PP Orahovica.

(Sponzorirani članak)