Lošinjski koncept turizma u finalu za prestižnu nagradu UNWTO-a

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2014-12_tz-losinj-unwto2014bilje.jpgGrad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada izabrani su među tri finalista za prestižnu Nagradu za izvrsnost i inovacije u turizmu koju, svake godine, od 2003. dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Ocjenivački sud se sastoji od 11 nezavisnih članova, a finalna odluka o pobjedniku bit će objavljena u siječnju 2015. u Madridu, prijestolnici UNWTO–a. Lošinjski projekt "Miomirisi i okusi Lošinja", koji prezentira koncept Lošinja kao otoka vitalnosti, je u konkurenciji s Turističkom zajednicom Beča te Povjerenstvm za promicanje izvoza i turizma Perua u kategoriji Inovacije u javnim ustanovama i Vladi.

Temeljem tradicije i rada botaničara i lošinjskog profesora Ambroza Haračića, zahvaljujući kojem je Lošinj 1892. proglašen klimatskim lječilištem, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja (DMO) u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, te Miomirisnim otočnim vrtom od 2005. godine razvija projekt Miomirisi i okusa Lošinja. Projektom su obuhvaćeni mnogobrojni partneri koji su se prilagodili zajedničkom upravljanju projekta, uz neprekidan razvoj vlastite inovativnosti i kreativnosti. Definiranim ciljevima za svaku pojedinu aktivnost, umreženi su profesionalci i amateri, volonteri, odgojno-obrazovne ustanove, udruge i sl., tako da se sinergijski učinci osjećaju u svim komunikacijskim, ekonomskim i kulturološkim segmentima.

Razvojem baznog projekta Miomirisi i okusi Lošinja, Grad Mali Lošinj u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja i Institutom za turizam, u skladu s temeljnim vrijednostima, razvija projekt "Program razvoja održivog turizma Grada Malog Lošinja". Program obuhvaća 30 različitih projekata koji su grupirani u skupine zaštite prirodnih resursa, socio-kulturnih resursa, te gospodarske održivosti, a u projektu sudjeluje više od 50 objekata uz indirektne partnere njegujući strategiju partnerstva.
Glavne smjernice projekta su važnost očuvanja i zaštita bioraznolikosti, razvoj projekta Miomirisi i okusi Lošinja, pozicioniranje i razvijanje programa Lošinja kao destinacije aromaterapije, cijeli niz tematskih miomirisnih objekata na bazi eteričnih ulja otoka, linija prirodne kozmetičke linije Lošinja (pilinzi za tijelo, prirodne kreme za lice na bazi smilja, deodoranti, ulja za masažu, kreme za ruke na bazi ulja načanče i sl.), edukacije – programi cjeloživotnog učenja, provođenje zdravstvenog turizma, mjerenje kvalitete usluge metodom Tajnog gosta i online-anketama za goste, ali i očuvanje podmorja i čistoće obale, te odgovorno upravljanje morskim resursima, podrška edukacijskom centru o moru Plavi svijet, obrazovnim institucijama, udrugama, edukativnim i sportskim klubovima s ciljem omogućavanja stanovnicima i gostima kvalitetnog života i boravka na otoku.

Lošinjski arhipelag je visokovrijedan i očuvan kraj, ima gustu stoljetnu borovu šumu, 1200 vrsta biljaka, zrak prve kvalitete, visoku čistoću mora te više od 250 km šetnica na pet otoka. Ekonomski razvoj, cjeloživotna edukacija, certificiranje proizvoda, program 'zelene ekonomije', čini ovo područje još snažnijim i perspektivnijim te konkurentnijim.

Rezultati projekta kao vizija razvoja destinacije: kao dio projekta Miomirisi i okusi Lošinja, Lošinj se pozicionirao u Centar za aromaterapiju: edukacijom kadrova specijaliziranih aromaterapeuta, te suradnjom s fitoterapeutima, školama za aromamasera, kreativnim rješenjima kako živjeti i aromaterapiju uklopiti u svoje živote, u svoj posao, te kako gostima ispričati jedinstvenu i prije svega istinitu, plemenitu priču po kojoj će im Lošinj ostati u nezaboravnom sjećanju. Izdvojeni programi: Festival aromaterapije, Aromaterapija za mame i bebe u eko Dječjem vrtiću, Aromaterapija za djecu u eko osnovnoj školi (priprema prirodnog melema za usne), Aromaterapija za srednjoškolce (tinejdžeri i eterična ulja), Aromaterapija i dijabetičari (suradnja s Udrugom dijabetičara), Aromaterapija i umirovljenici (kako umanjiti tegobe i reumatizam), Aromaterapija općenito za stanovnike, Aromaterapija za ljubitelje kućnih mezimaca (kako njegovati kućne ljubimce prirodnim pripravcima i eteričnim uljima) itd.

Miomirisni kalendar - svaki mjesec slavi posebnu tematsku biljku u svim dijelovima projekta. Tako partneri imaju mogućnost za detaljnije obrade svih korisnih savjeta o zadanoj temi mjeseca. Siječanj i veljača – limun, naranča, mandarina; ožujak – ružmarin, lovor i eukaliptus; travanj – šparoga i lošinjski luk; svibanj – kadulja (kuš), koromač i kopriva; lipanj – brnistra, lavanda i magriž (smilje); srpanj – bugenvilija i menta; kolovoz – oleandar, nešpula i smokva; rujan – žižule i grožđe; listopad – mirta, planika i šipak; studeni – maslina; prosinac – bor, agava i smrika.

Suveniri na temu Miomirisa i okusa Lošinja 
Domaći džem od smokava, limuna, naranče, maslinovo ulje, med od kadulje, suveniri od maslinovog drva i sl. Potiče se otvaranje specijaliziranih prodavaonica autohtonih proizvoda, te otvaranje za goste mjesta gdje se izrađuju suveniri.

Miomirisni objekti
U projekt su uključene brojne obrazovne ustanove (Miomirisni eko vrtić "Cvrčak" ima temu: "Citrusi – ulja dječje radosti"), eko osnovna škola Maria Martinolića.

Miomirisni hoteli koji u svojim prostorima koriste mirisne animacije prirodnih eteričnih ulja otoka, prodaju suvenire na temu Miomirisa i okusa, provode radionice aromaterapije u sklopu programa objekta. Posebna tematska gastroponuda istaknuta je u blagovaonicama, a uvrštena su min. 2-3 tematska jela i 2-3 tematska pića (biljni čajevi, likeri, domaći keksi, kolači od autohtonog bilja.) Uključeni: Wellness-hotel Aurora (tema hotela: lavanda i naranča), Family Hotel Vespera (tema: mandarina), Mare Mare Suites (tema: limun, naranča, lovor, bergamont), Vitality Hotel Punta (tema: limun, lovor, ružmarin), hotel Apoksiomen te hotel Televrin u Nerezinama.

Miomirisni otočni vrt promovira otočnu bioraznolikost, prima goste u svoj vrt u kojem je posadila preko 200 vrsta autohtonog bilja. Predstavlja svoje proizvode: likere od limuna, naranče, kadulje, mirte, lošinjski kolačić od smokava, miomirisnu kupku (krupna jadranska morska sol oplemenjena mirisnim uljem i cvijetom lavande te listićima ružmarina) i liniju lošinjske prirodne kozmetike Apoxyomenos.

Miomirisne turističke agencije promoviraju projekt "Miomirisi i okusi Lošinja" na internet-stranicama turističke agencije, poklanjaju miomirisni poklon gostima, daje preporuku iznajmljivačima da sade autohtono bilje u vrtovima, prihvate projekt i primijene ga u svojim objektima. Uključene agencije: "Palma", "Marina Nerezine", "Cappelli", "Losinia".

Miomirisni beauty-saloni u tretmanima koriste eterična ulja (kadulja, ružmarin, lavanda, citrusi) te maslinovo ulje s otoka. Nazivi pojedinih tretmana: Lošinjska masaža, Ilovik flower experience, Island Lošinj Dream, Lošinj Spa D-tox, Susak stress relief, Unije rejuvenation). Uključeni: studio Vita, Laurus Slow Spa (hotel Aurora), studio Bella te Iuvena u Vitality hotelu Punta.

Lošinjska prirodna miomirisna kozmetika - Lošinjska prirodna kozmetika "LS", "Spa sense" (Osvježavajuće mješavine potpuno prirodnih mirisa za dom), "Mirta" (piling za tijelo lovor-naranča, dezodorans Eukaliptus, i sl.) i "Apoxyomenus" (prirodni melem za usne, sapun za njegu tijela, ulje za njegu tijela).

Miomirisni restorani - u svojim jelovnicima nude specijalitete na bazi samoniklog bilja i otočnih specijaliteta (zubatac u limunu, lošinjski krokant, kapetanska torta s narančom, štrudla od koprive, juha od rakova "Contessa Hilda", brancin u aromatičnoj soli "Deveron", mendule s koricom naranče "Annunziata", pečena otočna janjetina, crni rižoto "Grazia Divina". Uključeni ugostiteljski objekti: Artatore, Baracuda, Bora bar, Silvana, Za kantuni, Televrin, Punta, Noštromo, Porto, Fregata, Veli žal, Kamp Čikat, Manora, Diana, Corrado, Cigale, Eki, Kredo, Glamour, Chalvien.

Miomirisni kampovi imaju mirisnu animaciju u prostorima na bazi eteričnih mirisa otoka. Od ove godine kamp Čikat u Malom Lošinju počeo je raditi cijele godine, u kampu su postavljene edukativne ploče o zdravlju, a gosti kampa imaju mogućnost isprobati razne programe revitalizacije zdravlja (refleksoterapija stopala, vibracijska masaža prsnog koša, solarna yoga, aqua-aerobic). Uključeni u projekt uz Čikat kamp Baldarin, Bijar i Poljana.

Miomirisni doživljaji na pet otoka - uređeno je 250 km na pet otoka šetnica s edukacijskim pločama, a šetnice se tematiziraju u skladu s poticanjem zdravlja i tradicionalnog života Lošinjana. Miomirisna šetnica vitalnosti - na tri kilometra dugoj Šetnici vitalnosti Mali Lošinj – Veli Lošinj, koja se proteže uz more i koja je obgrljena stoljetnom borovom šumom, postavljene su edukacijske ploče koje šetače na toj relaciji tijekom cijele godine educiraju o važnosti pravilnog držanja i disanja te o osvješćivanju pokreta i procesa tijekom hodanja,  nudeći korisnicima da maksimalno iskoriste blagodati prirode. Šetnica broji oko 10.000 koraka u oba smjera.

Edukacija: u suradnji s eko dječjim vrtićem "Cvrčak" se provode eko kvizovi vezani uz otočno bilje, a s eko osnovnom školom Maria Martinolića se provodi kviz "Lošinj me oBORio s nogu!" U Srednjoj školi Ambroza Haračića se provode edukacije kroz gastronomiju i poticanje zdravog življenja kao stila života. Ovisno o uzrastu i mogućnostima, djeca uče o vrstama biljaka, načinu kako ih koristiti, očuvanju flore i faune, sadnji, eteričnim uljima i sl. Održavaju se radionice, predavanja i kvizovi za odrasle građane i goste lošinjskog arhipelaga.

Edukacija na razini destinacije: Adrijanova miomirisna kuhinja – edukacija gastronomije, škola za maslinare, uređenje vrtova – biranje najljepše okućnice, škola za aromaterapeute. U edukaciju su uključeni liječnici, nutricionisti, fitoterapeuti te razni stručnjaci koji pomažu kvalitetnom multisdisciplinarnom pristupu.

Tematske manifestacije na temu miomirisa kao npr. Dani Ambroza Haračića - edukativni kvizovi za djecu u vrtiću i školi, te za goste Lošinja, izložbe o životu Ambroza Haračića, foto-natječaji flore i faune Lošinja, istraživanja mladih povjesničara, prezentacije o zaštiti okoliša, eko-akcije čišćenja i uređenja šume, podmorja i sl.

Osmišljavanje cjelogodišnjih doživljaja na temu zdravlja i bioraznolikosti - Program plućne rehabilitacije za djecu i odrasle, Vitality hotel Punta, SPA Clinic, Hotel Bellevue, Živite punim plućima, Lječilište Veli Lošinj, Mala škola zdravog disanja, Family hotel Vespera,  Lošinjsko zrnce zdravlja, Programi vitalnosti, Priroda vraća koži zdravlje, Vratite vitalnost vašim zglobovima, Otok Lošinj, idealan prirodni lijek za izmorena pluća.

Slijedi sinergija projekata Miomirisi i okusi Lošinja s dolaskom antičke statue Apoksiomena u palaču Kvarner u kojoj će biti trajno izložen: inspiracija mediteransko bilje pronađeno u Apoksiomenu: maslina, lovor, crnika, smokva; pričamo o gastronomiji u antici Apoksiomenova antička kuhinja, začinskom bilju (bosiljak, kadulja, koromač, bušin, mirta, timijan, naranča, limun); linija proizvoda kozmetike - vitalnosti – Apoksiomen; zdravlje – atletika, hrvanje, vježbalište; gastronomija – začini, antički specijaliteti, maslinovo ulje, med; aromaterapija – maslinovo ulje, parfemi na bazi mirte i sl.

Gradonačelnik Grada Malog Lošinja i predsjednik TZ Grada Malog Lošinja Gari Cappelli izjavio je: "Ponosan sam na koncept razvoja i provođenja destinacijskog menadžmenta i održivog te odgovornog turizma na Lošinju. Ulazak u finale UNWTO-ve nagrade s prestižnim destinacijama svijeta za naš arhipelag izuzetan je uspjeh. Korisitim priliku zahvaliti mnogobrojnim turističkim djelatnicima, klubovima, udrugama, obrazovnim ustanovama, obrtnicima, proizvođačima suvenira, ugostiteljima i svima koji su na bilo koji način prihvatili uključenje u projekt Miomirisa i okusa Lošinja, koji počiva na tradiciji zdravlja, zdravstvenog turizma, rada i djela Ambroza Haračića. Važno je očuvati bioraznolikost, okoliš, tradiciju, a u isto vrijeme kvalitativno napredovati u destinaciji. Upravo takav koncept radimo i potičemo na Lošinju i kao takav prepoznat je od nezavisnog stručnog žirija UNWTO-a kojima zahvaljujemo na povjerenju."

(Sponzorirani članak)