Vođena tura s temom pčelarstva

    foto: TZ Cres
    foto: TZ Cres
    Kao što je prošle subote u fokusu bilo maslinarstvo, tako će ove subote na Cresu tema biti pčelarstvo, odnosno proizvodnja meda.


    U 10 sati na Križiću, kod skretanja s glavne otočne ceste koje vodi prema Belom, bit će započeta vođena tura po "pčelinjoj oazi" uz posjet velikom polju kadulje (kuša). Voditelj će biti creski dugogodišnji pčelar Mladen Dragoslavić.

    "Kadulja, koja se od davnina smatra kraljicom ljekovitog bilja, zbog svog je specifičnog oblika cvijeta pravi izazov za pčele. Vrlo je duboka, a na dnu čašice s nektarom je iznimno tanka te je potreban velik trud vrijednih pčela kako bi došle do nektara. Kadulja je za otok Cres iznimno važna i zbog toga što održava krške pašnjake. Korijen kadulje je toliko snažan da drži površinski sloj zemlje, pa trava raste na zemlji koju je kadulja saplela. Iako kadulja nije jedina medonosna biljka na otoku lokalni pčelari složit će se da je najvažnija jer creskom medu daje okus života. Latinski naziv biljke salvia, dolazi od riječi 'salvo', što znači spasiti ili iscijeliti, pa se tako i ime kadulje često prevodi kao spasiteljica ili iscjeliteljica", navode organizatori, Turistička zajednica Cresa.