TZG Malog Lošinja i Via Apsyrtides projekt - dobitnici nacionalne nagrade Simply the Best

foto: TZ Lošinj
foto: TZ Lošinj
Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja dodijeljena je posebna nagrada za najbolju u kategoriji Otočke destinacije - najbolje destinacije jadranskih otoka, za kontinuirani kreativan pristup oblikovanju i razvoju novih turističkih proizvoda koji oplemenjuju i upotpunjuju turističku ponudu destinacije.


Također, projekt "Via Apsyrtides" odabran je među pet najboljih u kategoriji "Novi projekt u turizmu - grupa turističke zajednice i lokalna uprava" čime je ujedno i dobitnik tradicionalne nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best". Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji dvije turističke zajednice; Malog Lošinja i Cresa. Ovim kreativnim pristupom oblikovanja novog turističkog proizvoda koji spaja dva grada na otocima Cresu i Lošinju, dodatno je obogaćena atraktivnost turističke ponude destinacije.

Ovaj sustav pješačkih obilaznica povezuje i prezentira prirodne i kulturne atrakcije otoka Cresa i Lošinja, u čijem je središtu transverzalna staza duga 150 km koja se proteže od najsjevernije točke Cresa do najjužnije točke otoka Ilovika. Projekt sadrži informacije o 11 dionica s detaljnim opisom, GPS-tragovima, servisnim informacijama, upute o opremi, dolasku, atrakcijama i drugo, a osim markacije staza, na web stranici viaapsyrtides.hr istaknuta su glavna pravila ponašanja u prirodi čime se ističe poštivanje tradicije otoka te upoznaje posjetitelje s lokalnim običajima i načinom života.

Nagrade je 28. studenog 2022. preuzeo direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković u Velikoj Gorici u sklopu 23. međunarodne poslovno-turističke burze PUT, najstarijeg B2B-turističkog susreta.    

"Zahvaljujemo organizatorima što su prepoznali trud uložen u kreiranje ovakvog projekta. Planinarska transverzala 'Via Apsyrtides' novi je turistički proizvod, a cilj je gostima stvoriti dodatni doživljaj otkrivanja do sada manje poznatog dijela našeg otočja, uz revitalizaciju napuštenih pastirskih stanova i drugih objekata. Razvojem ovakvih projekta, kao i razvijanjem selektivnih oblika turizma, usmjeravamo posjetitelje na skrivene potencijale ovog područja i pružamo im nova znanja o resursima destinacije", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković te čestitao svim sudionicima u projektu na trudu i vremenu uloženima u ostvarenje ovog značajnog projekta.

Nagrade za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije tradicionalno dodjeljuju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin "Way to Croatia".

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja