Prve VR-naočale u Europi prilagođene gluhim i nagluhim osobama prezentirane u Osoru!

foto: TZ Lošinj
foto: TZ Lošinj
Posljednjeg tjedna u mjesecu rujnu obilježava se Međunarodni tjedan gluhih osoba s ciljem podizanja globalne svijesti o pravima gluhih. Upravo tom prigodom, 50 članova Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba 24. rujna 2022. godine posjetilo je čuveni muzej na otvorenome - grad Osor gdje im je prezentirana virtualna šetnja "Osorski vremeplov – nova dimenzija prošlosti".


Naime, tehnologijom virtualne stvarnosti kroz VR-naočale i znakovni jezik, korisnik kroz 11 priča, u potpunom 3D-doživljaju, na zanimljiv i uzbudljiv način upoznaje bogatu povijest Osora i creskog-lošinjskog arhipelaga. Same naočale imaju izbornik na šest jezika, među kojima je i znakovni jezik kao potpuna novost, tako da se radi o prvim  VR-naočalama u Europi sa znakovnim jezikom prilagođenim gluhim i nagluhim osobama.

"Izrazito nam je zadovoljstvo što ove godine, baš na Međunarodni dan gluhih, možemo biti u Osoru i podržati ovako jedan hvale vrijedan projekt općenito, a osobito za zajednicu gluhih. Svake godine Međunarodni dan gluhih, koji se slavi posljednje subote u mjesecu rujnu, obilježavamo s određenim temama značajnim za funkcioniranje i poboljšanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba, a ovo je ujedno i prilika za senzibiliziranje javnosti i podizanje svijesti o gluhim osobama kao i poticaj na daljnje aktivnostima kojima će se gluhe osobe učiniti ravnopravnim članovima šire društvene zajednice", rekla je Mirjana Juriša iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

Ovaj projekt nastao je suradnjom Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Lošinjskog muzeja i tvrtke "Conoko" d.o.o.

"Gluhi i nagluhi, u izborniku odabiru svoj jezik (međunarodni znakovni jezik). Unutar priče njihov je narator na paralelnoj projekciji sa strane te je vidljiv kada gledatelj radnju prati svuda oko sebe, 360°. Koliko nam je poznato, ova je prva takva mogućnost u Europi koja u turizmu prezentira kulturnu baštinu, a gluhima i nagluhima omogućuje ravnopravno uživanje u projekcijama virtualne stvarnosti", pojasnio je Nedjeljko Tišler iz tvrtke "Conoko" d.o.o.

Posjetitelji mogu kupiti karte te preuzeti naočale i slušalice u Arheološkoj zbirci Osor - Lošinjski muzej. Cijeli projekt osmišljen je na otvorenom, gdje će korisnici na označenim mjestima aktivirati svoje naočale i tako uroniti u prošlo vrijeme.

"Cilj projekta Osorski vremeplov je valoriziranje kulturne i povijesne baštine Osora, stvaranje dodatne vrijednosti i turističkog doživljaja kroz korištenje digitalne tehnologije. Kao destinacija gledamo u smjeru da što više javnih, kulturnih i turističkih sadržaja bude dostupno svim našim posjetiteljima. Tako na ulazima u javne objekte, sadržaje i plaže postavljamo rampe i dizala za slabo pokretne osobe. Muzej Apoksiomena postavio je taktilnog Apoksiomena za slabovidne osobe, dok smo u Osoru dodali znakovni jezik u VR-naočale za gluhe i nagluhe osobe. Sve je to dio programa koji radimo u okviru odgovornog razvoja turizma te kao jedna od 'Top 100' održivih destinacija svijeta", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja