Kolovoz na Lošinju 2022.

foto: TZ Lošinj
foto: TZ Lošinj
S ostvarenjem 1.181.869 noćenja i 166.636 dolazaka u prvih sedam mjeseci ove godine, Lošinj je nadmašio 2021. s porastom od 30% u noćenjima i 38 % u dolascima i zabilježio 96% ostvarenja iz 2019. time potvrdivši svoju poziciju vodećih destinacija u Hrvatskoj.


U odabiru smještaja, prednjače kampovi s udjelom od 38,8% i privatni smještaj s 19,5% koji premašuju rezultate iz 2019. i to za 9% kampovi i 5% privatni smještaj. Slijede hoteli s udjelom od 16,5% i ostali ugostiteljski objekti za smještaj s 10 %. Nekomercijalni smještaj sudjeluje s 15,2 % udjela u ukupnom turističkom prometu.

Vodeće tržište je Slovenija s udjelom od 32,5%, slijedi Njemačka s udjelom od 16%, Austrija s 8%, Italija 7,8%, Češka 4,7%, Poljska 2,4% i ostale zemlje s 15,6%, dok gosti iz Hrvatske ostvaruju 13% ukupnog turističkog prometa.

Glazbom kroz kolovoz

Gosti su prepoznali sve prednosti destinacije Lošinja kao otoka vitalnosti, a da je lošinjsko ljeto u znaku glazbe pokazuje i šarolik program događanja u kolovozu popraćen brojnim glazbenim izvedbama i koncertima.

Lošinjske kalice centar događanja

Ove godine lokalni i hrvatski izvođači nastupaju na drugačijim, zanimljivim lokacijama na otoku.
Kada iz luke promatrate zvonik župne crkve, čini se da je tako blizu ali kada krenete uz skalinadu – nikad kraja... e pa upravo tamo, na B(a)rdini, svoj nastup održat će poznati izvođač Ibrica Jusić (12. 8.). Također, 'za kantuni', u sporednoj malološinjskoj kalici, ispred crkvice sv. Josipa nastupa duo "Magic Guitars" (8. 8.), a kasnije se sele i na B(a)rdinu (29. 8.).    

Digni pogled prema lošinjskim balkonima i uživaj u glazbi - Festival lošinjskih balkona
    
Lošinjski balkoni u prošlosti su bili centar događanja, a kako da vas vratimo u prošlost i otkrijemo pravo značenje  balkona u mediteranskom načinu životu nego da vam zasviramo i zapjevamo s istih. Na festivalu specifičnom po mjestu održavanja glazbenih izvedbi nastupit će brojni lokalni glazbenici i gosti. Prošećite Malim i Velim Lošinjem, zastanite i dignite pogled jer slijedi Festival lošinjskih balkona (24.-26. 8.).

Hrvatski izvođač Joso Butorac i klapa "Vinčace" svoj će koncert održati na malološinjskom trgu (3. 8.), a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Lošinjani i njihovi gosti proslavit će uz Giuliana i "Diktatore". Svoj nastup na istoj lokaciji održat će i "Macaklini" (10. 8.), "Perfect Strangers" (19. 8.) i "Koma atmosfera" (22. 8.).

Koncert na moru – Nautički koncert    

Svakako jedan od drugačijih i zanimljivijih je Nautički koncert (7. 8.) u uvali Engleza na otoku Koludarcu na kojem Puhački orkestar "Josip Kašman" nastupa pred brojnom publikom koja se nalazi upravo na svojim brodicama. Morska uvala pretvara se u pozornicu!    

Festival klasične glazbe još od 1976. godine – Osorske glazbene večeri

Tridesetčetiri dana, 15 koncerata i šest praizvedbi suvremenih hrvatskih skladatelja očekuju vas u sklopu festivala klasične glazbe koji se održava u Osoru od 1976. godine. U okrilju glazbe ovaj grad-muzej na otvorenom i ove godine postat će mjesto susreta glazbenika, skladatelja i publike. Na 47. Osorskim glazbenim večerima nastupaju: Zagrebački kvartet i Krešimir Stražanac (2. 8.), Dan Zhu, Radovan Vlatković i Danijel Detoni (4. 8.), Evgenia Epshtein, Robert Kowalski, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar Šelendić, Eldar Saparajev, Lovre Marušić (7. i 8. 8.), Eva Gevorgjan (11. 8.), Filip Filipović i Lana Bradić (14. 8.), Gudački kvartet Van Kuijk (16. 8.) te ansambl "Antiphonus" (18. 8.).

Također, posljednji od triju koncerata održat će se u sklopu obilježavanja 16. dana Josipa Kašmana (26. 8.), a nastupit će svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin uz svjetske glazbene zvijezde; violisticu Sarah McElravy, violončelista Borisa Andrianova i pijanista Andreja Gugnina.

Pomorska tradicija i maritimna baština otoka Lošinja te čeka – Pomorska večer    

Na malološinjskom trgu i Rivi lošinjskih kapetana slijedi Pomorska večer u sklopu koje se prikazuje pomorska tradicija, eksponati i brodice uz gastronomiju na izletničkim brodovima, kao i nastupe folklora i lokalnih klapa (17. 8.). U večernjim satima slijedi nastup poznate grupe "Cubismo"! Pomorska večer na Lošinju događanje je koje se ne propušta!

Nastavljamo sa zabavnim programom uz Lošinjske mažoretkinje i Puhački orkestar "Josip Kašman" svakog utorka te Otočnu večer uz klapu "Čikat" i folklorne grupe "Manfrina" i "Studenac" svakog četvrtka u Malom Lošinju. Također na Trgu RH, slijedi 10. stolnotenisko prvenstvo Lošinja na otvorenom (13. 8.).
Već tradicionalno teatar "Gavran" dolazi na Lošinj, a ove godine s predstavom "Na kavici u podne" (2. 8.).
Nasmijte se i uz stand-up-komediju "Bolja polovica" Vlatka Štampara (6. 8.).

Kulturni i zabavni program odvija se  i na manjim otocima i mjestima. Na Susku uživamo u Susačkim glazbenim večerima (19.-21.8.). "Sunset Unije Festival" (do 28.8.) također nudi brojna događanja; dječje kreativno-ekološke radionice, radionice heklanja, Rubikove kocke, filmski program za djecu, čitanje priča, koncert klasične glazbe i drugo, a u galeriji "Torać" održat će se izložba "Srebrne kapi - tajna velikih aliga" (3. - 12. 8.) te koncert dua "Kumpare" (13. 8.). U starom mlinu za masline "Torću" u Ćunskom izložena će biti umjetnička izložba "Motivi lošinjskog arhipelaga" (5. - 7. 8.), a neizostavan je i susret Klape u Ćunskom (6.8.). U Beleju se održava Rokova, pučka fešta (16.8.).

Užance, najzabavniji dio ljeta svakog manjeg mjesta - Nerezinske ljetne igre     

S ciljem zabave i upoznavanja, grupe mještana i turista, prijatelja i poznanika, još od 70-ih godina započele su s natjecanjima u briškuli, sportskim igrama, klizavom stupu i slično... Tradicija se nastavila sve do danas pa se tako i ove godine u Nerezinama održavaju Nerezinske ljetne igre (31. 7. - 7. 8.). Posljednjeg dana užanca slijedi koncert grupe "Koma atmosfera" (7. 8.) na Trgu Studencu.

"Ridimutak Beach Bar" pripremio je "Full Moon Celebration" (12. 8.), a Puhački orkestar "Josip Kašman" nastupit će na nerezinskom trgu (11. i 25. 8.), nakon čega slijedi koncert klape "Bonaca" (15. 8.).

I ove godine uživajmo u notama Klapa na pjacalu u Velom Lošinju, ispred župne crkve sv. Antuna (18. 8.), nakon čega obilježavamo Veloselsku noć uz koncert grupe "The Joke" (23. 8.). U kući "Betanija" održat će se koncert klasične i duhovne glazbe - P.I. Čajkovski: opera "Ivana Orleanska" (28. 8.).

Pridružite nam se i uživajte u ljetu na Lošinju!
Detaljan program pronađite ovdje: visitlosinj.hr

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja