Via Apsyrtides

foto: Igor Dorotić
foto: Igor Dorotić
Fastest known time project & Long distance hiking trail


U suradnji turističkih zajednica Grada Malog Lošinja i Grada Cresa nastao je projekt Via Apsyrtides, sustav pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150 km koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanca do najjužnije točke otoka Ilovika, rta Radovan.

Nakon trasiranja, markacije i signalizacije rute, od 16. do 19. lipnja 2022. na Cresu i Lošinju održat će se istoimena utrka! U ovoj trkačkoj utrci 20 elitnih sportaša iz deset europskih zemalja postavit će najbrže vrijeme na transverzali Via Apsyrtides. U utrci, za koju se predviđa da će trajati 25 sati, sudjelovat će i poznati Lošinjan Damir Kocijan. Naime, nakon što je penjući se na Osoršćicu 18 puta u 26 sati savladao visinu Mount Everesta, izveo je još veći pothvat; udvostručio je visinu i ostvario takozvani "dvostruki everesting". Kocijan se 90 puta zaredom penjao na 200-tinjak metara visoko brdo Sv. Ivan i tako "dvostruki everesting" savladao za 45 sati. Osim njega, takve rezultate ostvarilo je još samo šest osoba na svijetu.

Osim Lošinjana, na utrci će sudjelovati tri Hrvata; državni rekorder na 50 km u 2021. Pavle Kruljac (HR), zatim jedan od najboljih hrvatskih ultratrail-trkača Nenad Ostojić (HR) i višestruka prvakinja Hrvatske u raznim sportovima i disciplinama Maja Bonačić (HR). Od ostalih, tu je pobjednik "Transrockies Run" 2019. i "100 Miles of Istria" 2016. Thomas Wagner (AT), pobjednik "100 Miles of Istria" 2021. Tomáš Štverák (CZ), pobjednik "Corsa della bora" 2021. Marko Gubert (IT), "trkač u sandalama" Benjamin Violot (FR), pobjednik "Ultra-Trail Stara Planina" 2019. Balász Nedjalkov (HU), urednik njemačkog časopisa "Trail magazin" Denis Wichniewski (DE), pobjednica "Supermaratona dell'Etna" 2021. Edyta Lewandowska (PL), pustolovka Barbara Jolič (SI), pobjednica "Rychlik Zoška Bratislava" 2021. Zuzana Matušová (SVK), pobjednica "UTVV Slovenia" 2021. Timea Losonc (HU), poznati pustolovac Tilen Potočnik (SI), Tomáš Borčin (SVK), Pablo Barnes (ARG), Michaela Mertová (CZ), Gniewomir Skrzysiński (PL) i Virginia Oliveri (IT).

"Planinarska transverzala Via Apsyrtides novi je turistički proizvod, a cilj je gostima stvoriti dodatni doživljaj otkrivanja do sada manje poznatog dijela našeg otočja, uz revitalizaciju napuštenih pastirskih stanova i drugih objekata. Razvojem ovakvih projekta, kao i razvijanjem selektivnih oblika turizma, usmjeravamo posjetitelje na skrivene potencijale ovog područja i pružamo im nova znanja o resursima destinacije", smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Kao cjelogodišnji turistički proizvod, predviđeno je da će prvih godina privući više tisuća posjetitelja koji će prohodati cijelu rutu ili bar pojedine dionice. U svrhu promocije, ali i informiranja ljubitelja aktivnosti na otvorenom, kreirana je Internet stranica Via Apsyrtdes uz popratne digitalne i printane karte.

"Cres i Lošinj posjetiteljima nude zaista širok spektar mogućnosti za boravak na otvorenom, a boravak u prirodi danas je u fokusu posjetitelja više nego ikad prije. Razvojem ovog turističkog proizvoda svim našim gostima smo ponudili da, ovisno o njihovoj fizičkoj spremi, za sebe izaberu cijelu rutu ili pojedine dijelove i na najljepši način upoznaju posebnosti Cresa i Lošinja te uživaju u netaknutoj prirodi. Veseli nas da će nam se u lipnju pridružiti i vrhunski trkači koji će postaviti rekord ove izazovne, ali vrlo atraktivne rute", istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Cresa Željka Stašić.

Projekt je nastao u sklopu neformalnog udruživanja dviju turističkih zajednica Grada Malog Lošinja i Grada Cresa te je dijelom i financiran sredstvima Fonda za neformalna udruživanja Ministarstva turizma i sporta, dok je drugim dijelom financiran iz Interreg projekta "Value" čiji je nosioc lokalna Otočna razvojna agencija - OTRA.

Planirane dionice rute Via Apsyrtides:
1. trasa: rt Jablanac (Cres) – Beli
2. trasa: Beli - Predošćica
3. trasa: Predošćica -  Cres
4. trasa: Cres - Valun
5. trasa: Valun – Martinšćica
6. trasa: Martinšćica – Ustrine
7. trasa: Ustrine – Osor
8. trasa: Osor - Ćunski
9. trasa: Ćunski – Mali Lošinj
10. trasa: Mali Lošinj – Veli Lošinj
11. trasa: Veli Lošinj – rt Radovan (Ilovik)

W: Via Apsyrtides – Long distance hiking trail

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja