Rekordni broj sudionika i lokacija ovogodišnje ekoakcije "More zna, otok pamti" na Lošinju

foto: TZ Lošinj
foto: TZ Lošinj
Ukupno 360 ronilaca, volontera i građana udružilo je snage i sudjelovalo u dvodnevnoj eko akciji "More zna, otok pamti" 9. i 10. travnja te s lošinjske obale i podmorja uklonilo više od 30 m3 otpada.


U podmorju uvale malološinjske luke je 54 ronioca uz tehničku podršku 62 volontera na brodovima i obali sakupilo oko 15 m3 različitog otpada među kojim su se isticale automobilske gume i staklene boce. Među lokalnim roniocima i volonterima osobito su se brojnošću istaknuli članovi SRD "Udica". Istovremeno je 90 djelatnika tvrtke "Jadranka turizam", 44 lošinjskih srednjoškolaca i članova udruge "Idem i ja" prikupilo dodatnih 8 m3 otpada na obali i to na potezu od Velopina do Borika. MO Veli Lošinj je u akciji čišćenja okupio tridesetak volontera koji su očistili šetnicu i obalu od Ferala do Rovenske od raslinja i otpada, dok je uz sudjelovanje tridesetak lovaca LD "Halmac" i planinara iz PD "Osoršćica" očišćeno i uređeno 2 km zapuštene staze od Osora do Tržića. U uvali Čikat 45 ronilaca i pedesetak volontera Instituta Plavi svijet, Vaterpolo kluba "Lošinj" i Jedriličarskog kluba "Jugo" uklonilo je dodatnih 7 m3 otpada iz podmorja i okolne šume.

"Ove godine akcija je prerasla u značajno veće događanje. Nakon ovako aktivnog vikenda naš je otok lakši za nekoliko tona otpada. Hvala svima na sudjelovanju", prenijela je Jelena Basta, predsjednica Instituta Plavi svijet.

Zahvalu je izrazio i direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković. "Hvala svim sudionicima eko akcije 'More zna, otok pamti', koja je ove godine okupila rekordni broj sudionika i lokacija. Unatoč velikom broju prikupljenog otpada, treba naglasiti da je situacija ipak bolja nego ranijih godina što znači da još više treba uložiti u edukaciju čemu ove akcije prvenstveno i služe, kako bi povećali brigu o okolišu na radost svih nas otočana i gostiju koji nas posjećuju jer su prirodne ljepote i dalje prvi motiv dolaska gostiju na otok", smatra direktor Cvitković.

Djelatnici "Jadranka turizma" d.o.o. sudjelovali su u čišćenju plaža na potezu od Velopina do plaže Borik, ukupne dužine 9 km, a sve s ciljem da naši gosti, kao i sugrađani uživaju u čistom i urednom okolišu. Osim aktivnim sudjelovanjem u akciji "More zna, otok pamti", tvrtka podupire cjelokupnu akciju i kao sponzor, naveo je izvršni direktor kampova "Jadranka turizam" d.o.o. Dejan Jakovljević, koji smatra da je cilj svojim primjerom i akcijama što više pridonijeti održivom razvoju otoka te sačuvati okoliš za buduće naraštaje.

Svim sudionicima organiziran je ručak te obilazak Muzeja Apoksiomena. Akcija je održana u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra "Subseason", Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Grada Malog Lošinja, "Lošinj Hotels & Villas" te brojnih udruga, škola, klubova i ostalih. Podršku projektu pružili su "Komunalne usluge Cres-Lošinj", Lošinjski muzej, "Ocean Conservancy", "#TeamSeas", Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Jeste li znali?

Cijeli projekt podsjeća na nekadašnju samoinicijativnu eko-akciju otočana zvanu "rabota". Naime, ono što se danas naziva "rad za dobrobit zajednice", nekada se povezivalo s povlasticom ispaše privatnih ovaca na komunalnom pašnjaku i korištenjem komunalnih lokvi, kao i korištenjem zajedničkih (komunalnih) putova. Akcije čišćenja i održavanja organizirao je "ancijan" (starješina sela), koji je ujedno vodio birigu o tome da se svi koji trebaju odazovu i odrade određene poslove. Sankcija za neodrađenu "rabotu" bila je - sramota. Inače, čišćenje pašnjaka i putova radilo se na proljeće i to pred Uskrs, a lokve su se čistile ljeti, kada je u njima bilo najmanje vode.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja