Eko akcija "More zna, otok pamti" na Lošinju

foto: Plavi svijet
foto: Plavi svijet
Na otoku Lošinju, 9. i 10. travnja 2022. održat će se eko akcija čišćenja obale i podmorja pod nazivom "More zna, otok pamti".


Prema trenutnim najavama, očekuje se više od 250 sudionika koji će zajedničkim snagama očistiti više lokacija; korijen luke Mali Lošinj, obalu od Velopina do Borika (Sunčana uvala), uvalu Čikat te obalu od ferala do Rovenske u Velom Lošinju i Halmac i Tržić u Nerezinama.

I ove je godine osnovni cilj projekta podizanje svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu i plažama te promicanje održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša. Prethodne 2021. godine, 60-ak sudionika na samo dvije lokacije; podmorju uvale Valdarke te luke Rovenske, prikupilo je ukupno dvije tone, odnosno 10 m3 različitog otpada među kojim su se isticale automobilske gume, staklene boce, dijelovi stakloplastike, odbačene vrše, konopi i ostaci potopljenih pontona za privez brodica.

Akcija se održava u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra "Subseason", Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, "Jadranka turizma" te brojnih udruga, klubova i ostalih, s ciljem očuvanja prirodne baštine lošinjskog podmorja.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja