"Osorskom vremeplovu" nagrada "Simply the best"

foto: TZGML
foto: TZGML
Projekt Turističke zajednice Grada Malog Lošinja "Osorski vremeplov" dobitnik je ovogodišnje tradicionalne hrvatske nagrade "Simply the best"!


Projekt je nagrađen u kategoriji "novi projekti u turizmu" zahvaljujući kreativnosti, inovativnosti, razvoju i unaprjeđenju turističke ponude destinacije. Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis "Way to Croatia" slijedom spomenutih kriterija.

Projekt "Osorski vremeplov" (eng. "Osor Time Machine") rekonstrukcija je mogućih situacija i prostora temeljena na arheološkim i drugim stručnim istraživanjima, putem tehnologije virtualne i proširene stvarnosti. U suradnji s Lošinjskim muzejom i tvrtkom "Conoko", stvoren je sadržaj za jedanaest različitih priča i lokacija na otvorenom kojima se želi prezentirati Osor kakav je nekada bio, od antike, srednjeg vijeka pa do danas. Šetajući Osorom, korisnik kombinacijom naočala virtualne stvarnosti i "prave" stvarnosti uči o povijesti Osora, a istovremeno uživa u prirodnim ljepotama mjesta.

Tehnologijom virtualne stvarnosti, korisnik na zanimljiv i uzbudljiv način upoznaje svetog Gaudencija (zaštitnika Osora), doživljava život ljudi u rimsko doba, saznaje kako je izgledao obred krštenja u nekadašnjoj krstionici. U priči "Apsoros, metropola", podiže se antički Osor, a u sljedećoj priči vidi i Samostan sv. Petra. Putem stripa, naučit će i o legendi o Argonautima te vidjeti, točno iznad kanala, kako je ukrcan i poznati kip Apoksiomen. Priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku "Daleki akordi" pozivaju sve da posjete i Osorske glazbene večeri.

"Projektom želimo valorizirati kulturnu baštinu i povijest Osora, stvoriti dodatnu vrijednost i atraktivan turistički doživljaj, razvijati smjer kulturnog turizma i to na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije. Zahvaljujemo organizatorima 'Way to Croatia' i Udruzi hrvatskih putničkih agencija što su prepoznali trud uložen u realizaciju ovog projekta. Posjetitelji sada mogu doživjeti novu dimenziju prošlosti i 'uroniti' u novi-stari svijet Osora", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Svi zainteresirani mogu istražiti novu dimenziju bogate prošlosti Osora, a karte i VR-naočale mogu se kupiti u Arheološkoj zbirci u Osoru.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja