Lošinjski loger "Nerezinac" osvojio drugo mjesto kao projekt održivog kulturnog turizma

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2021-10_tz-nagrada-atena2021promo1.jpgU sklopu 14. međunarodne konferencije za kulturni turizam u Europi, koju organizira prestižna Europska kulturna turistička mreža (ECTN), u Ateni, 21. listopada 2021. godine, održana je i svečana dodjela nagrada za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma gdje je projekt lošinjski loger "Nerezinac" osvojio 2. mjesto.


Projekt lošinjski loger "Nerezinac" osvojio je 2. mjesto u kategoriji "Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions". Prvo mjesto osvojio je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo dok je 3. mjesto pripalo Gradskom muzeju Zenica (Bosna i Hercegovina). Nagrade su dodijeljene u još pet kategorija među kojima svakako valja istaknuti "Walking Tourism and Slow Travel - Synergies with Cultural Tourism" gdje je prvo mjesto pripalo Rabu – "Rab Archaeological (t)races – muzej na otvorenom", projekt kandidiran od strane Kulturnog centra Lopar. U kategoriji "Cultural and Creative Industries", 3. mjesto osvojio je Muzej čokolade iz Zagreba. Među nagrađenima u svim kategorijama bili su predstavnici raznih kulturno vrijednih projekata iz cijele Europe; Nizozemske, Italije, Rumunjske, Njemačke, Slovenije, Portugala, Španjolske, Grčke, Slovačke, Latvije.

Nagrade se dodjeljuju od 2014. godine kako bi se stvorila platforma za razmjenu iskustva i znanja te promoviralo umrežavanje među destinacijama. Natjecanje je otvoreno za sve turističke destinacije diljem Europe, a ovogodišnja tema bila je vezana za regeneraciju europskog turizma kroz kulturu, naslijeđe i kreativnost.

"Iznimna mi je čast da je loger 'Nerezinac' prepoznat kao jedan od najboljih primjera održivog kulturnog turizma te ovim putem zahvaljujem svima koji su učestvovali u projektu obnove i izgradnje interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja. Ove godine, Hrvatska se istaknula kao lider u kulturnom turizmu s četiri nagrađena projekta te je to još jedan dokaz da se kroz kulturu i baštinu na kreativan i inovativan način može razvijati cjelogodišnji održivi turizam", izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja koji je preuzeo nagradu u Ateni zajedno s autorom projekta, Ferdinandom Zorovićem.

ECTN je jedina paneuropska mreža kulturnog turizma, organizacija okrenuta razvoju i promociji kulturnog turizma. Nastala je 2009. godine u Bruxellesu s misijom spajanja profesionalaca u turizmu i kulturi različitih regija Europe u razmjenjivanju iskustva i informacija najboljih praksi i razvijanju novih pristupa i inovacija. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grčke turističke organizacije, Europskog parlamenta, Svjetske turističke organizacije i UNESCO-a. Tijekom trodnevne konferencije održan je velik broj prezentacija i panela prezentirajući različite primjere najboljih praksi, studije slučaja, metoda i koncepata.

"Nakon što je Mali Lošinj ušao u društvo Top 100 zelenih i održivih destinacija svijeta s pričom dobre prakse obnove logera 'Nerezinca', ovo je još jedno priznanje kojim se potvrđuje vrijednost projekta obnove i izgradnje interpretacijskog centra na otvorenom koji na zanimljiv način dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja", izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Loger "Nerezinac" je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine upisan je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Obnovljen je suradnjom mnogih stručnjaka iz raznih ustanova do lokalnih majstora, po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja