Pedeset godina ljubavi prema Lošinju

Obitelj Dinges na okupu
Obitelj Dinges na okupu
Christina Hildegard i Lothar Dinges iz Savezne Republike Njemačke već 50 godina posjećuju kamp "Čikat" na otoku Lošinju, a ove godine obilježavaju svojih 50 godina vjernosti!


Prelistavajući ADAC-časopis, davne 1971. godine, Dinges je naišao na reklamu o Hrvatskoj i otoku Lošinju, zemlji suptropske klime, čistog mora, pješčanih plaža i otoku Novogodišnjeg kupa u podvodnom ribolovu. Položivši vozački ispit, sa svojom dragom, tada djevojkom, krenuo je put Lošinja. Nakon trajekta Brestova – Porozina iznenadila ih je zanimljiva uska cesta gdje su se mogli jedva mimoići s ostalim automobilima. Prvi smještaj u kampu "Čikat" bio im je šator, a Lošinj ih je zadržao svojim mirisima i ljepotom prirode.
Došavši na Lošinj kao par, zatim kao roditelji, danas dolaze kao djed i baka. Ljubav prema Lošinju prenijeli su na svoju djecu i unučad te ih danas na zajedničkom okupljanju na Lošinju bude čak sedamnaestoro.

"Vrijeme najradije provodimo istražujući otok, pješačimo i uživamo u prirodi, a gastronomija nam je neizostavni dio boravka. Lokalni restorani i riblji specijaliteti su nam najdraži, a posebno volimo konobu 'Hajduk' koja je zadržala svoj autohtoni izgled i u kojoj se osjećamo kao doma." Ističu kako im je Lošinj sinonim za pravi raj a, osim prirode i kulture, posebno su oduševljeni Muzejom Apoksiomena. Vole odnos s lokalnim ljudima, ribarima, iznajmljivačima, ugostiteljima i vesele se stvaranju prijateljstava.

Za Lošinj kao destinaciju prije i nakon 50 godina kažu da se turistički razvila, ali uz očuvanje okoliša i prirode uz savjet da što više upotrebljavamo obnovljive izvore energije, smanjimo uporabu plastike i adekvatno zbrinjavamo otpad. Mladima Lošinja poručuju da probaju živjeti u inozemstvu, u Njemačkoj, ali nakon stjecanja iskustva, neka se vrate u svoj rodni kraj.

"Na Lošinju provode u prosjeku dva do tri tjedna i to u rujnu i listopadu, kako bi izbjegli gužvu glavne sezone. Ovakav spoj zraka i klime još nigdje nismo doživjeli, a proputovali smo pola svijeta. Supruga Christina ima problema s koljenom, ali to padne u zaborav boravkom na Lošinju!", ističe Lothar kojemu je želja, ako ih zdravlje posluži, da i svoju stotu dožive na Lošinju, u kampu "Čikat"!

"Zahvaljujući programu vjernosti, turistički djelatnici mogu nagraditi vjernost svojih dugogodišnjih gostiju. Na taj način zajedno pridajemo značaj turistima koji godinama odabiru upravo Lošinj za svoju destinaciju. Njihovo mišljenje je važno, kao i motivi dolaska, a naravno i primjedbe, upravo kako bismo ih pokušali riješiti i unaprijediti kvalitetu turističke ponude", istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković te ovim putem pozvao sve turističke djelatnike da se jave te razvesele i nagrade vjernosti svojih gostiju.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić