Mali Lošinj među Top 100 Zelenih destinacija svijeta!

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
Mali Lošinj potvrdio je svoje mjesto u skupini najboljih zelenih destinacija svijeta, a ove je godine konkurirao u kategoriji "Kultura i zajednica"!


Svečana ceremonija otkrivanja "Top 100 2021." održana je jučer, 5. listopada u 13 sati tijekom Globalnih dana zelenih destinacija, godišnjeg vodećeg događaja Zelenih destinacija koji povezuje stručnjake za održivost, destinacije i turističke zajednice diljem svijeta. Svake godine natjecanje "Top 100 destinacijskih priča o održivosti" prikuplja priče o dobroj praksi destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima.

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u svojoj kategoriji zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru "Nerezincu". Restauriranjem broda te njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura - muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.

Drveni jedrenjak loger "Nerezinac" vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

"Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu, odnosno i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger 'Nerezinac' bila je uključena kompletna lokalna zajednica - više od 200 lokalnih osoba sudjelovalo je u procesu obnove i izgradnje interpretacijskog centra na brodu loger. To je izvrstan primjer kako, u integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima, dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Osim Malog Lošinja, među Top 100 zelenih destinacija svijeta, našle su se još dvije hrvatske destinacije – Lika Klaster s pričom "Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije" u kategoriji "Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe" te Istra s pričom "Palud - Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima" u kategoriji "Priroda i ekoturizam".

Komisija organizacije Zelene destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) sačinjavala se od "Top 100" tima, raznih državnih stručnjaka te partnera Green Destination, a u koordinaciji organizacije Zelenih destinacija (Green Destinations).
Projekt "Loger Nerezinac" također je u finalu izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Dodjela nagrada održat će se 21. listopada u Ateni.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja