U subotu počinje 5. festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta"

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2021-09_tz-amore-losinj-rijeka-promo2021.jpgJučer je u Rijeci, na botelu Marina, u sklopu prezentacije aMORE Lošinj, najavljeno peto izdanje festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta", jednog od najvećih događaja na Kvarneru, vezanih uz pomorstvo, koji već sada privlači brojne posjetitelje.


"Od 4. do 18. rujna 2021. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva - i ove godine nas očekuju zanimljiva i raznovrsna sportska, kulturna i zabavna događanja, a posebno bih izdvojio edukativne radionice pomorskih vještina i zanata za naše najmlađe jer nam je jako bitno prenijeti znanje budućim naraštajima", istaknuo je Dalibor Cvitković, direktor TZG Malog Lošinja.

Okosnicu festivala čine regate pa će se tako u lošinjskom akvatoriju, prostoru nekadašnjeg centra pomorstva istočnog Sredozemlja, održati brojne regate: 9. lošinjska regata pasara na vesla i Veloselska regata maštela (bačvi), 4. noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora, 39. lošinjska regata - regata lošinjskih olimpijaca i regata u štap i za kraj 45. nerezinska regata tradicijskih barki na jedra.

Jedan od najatraktivnijih doživljaja je svakako promatranje zalaska sunca na lošinjskom logeru "Nerezinac" koji će isplovljavati ponedjeljkom i srijedom, uz prezentaciju bogate pomorske baštine Lošinja, a u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat odigrat će se, također atraktivan scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) "Pozdrav kapetanu" te će se održati plivački maraton i poučno jedrenje za djecu.

Tijekom trajanja festivala moći će se razgledati izložbe morske tematike te projekcija filma i izložba "Ljubav oko svijeta" autora Davora i Anđele Rostuhar, a Saša Fegić i Marina Đukanović koji su oplovili svijet 40 godina starom jedrilicom "HIR 3", prezentirat će svoju pustolovinu tijekom prezentacije knjige "Moj put oko svijeta", čiji su autori.

Festival ima i edukativan karakter pa će se tako i ove godine na Trgu RH u Malom Lošinju održati kreativne radionice "Mala škola pletenja mreža"; radionica izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja te "Mala škola mornarskih čvorova", dok Klub pomoraca Lošinj organizira predavanja o bogatoj lošinjskoj pomorskoj povijesti te najpoznatijim lošinjskim kapetanima koji su oplovili svijet.

Pomorska večer koja, uz gastronomsku ponudu na izletničkim brodovima, uključuje nastupe folklora, prikaz tradicionalnih pomorskih vještina i zanata donosi i koncert Tomislava Bralića i klape "Intrade".
 
Tijekom trajanja festivala u lošinjskim restoranima su u ponudi riblja "jela lošinjskih kapetana" po jedinstvenoj cijeni 150,00 kn.

Finale festivala održava se u Nerezinama - nakon Nerezinske regate i prikaza tradicijskih pomorskih vještina i izložbi brodica, zajedno uživajmo u nastupu grupe "Koktelsi" u Nerezinama!

"Ove godine obilježavamo petu godišnjicu festivala koji je postao rujanska tradicija i koji svake godine donosi bogat kulturan i zabavni program te vas sve pozivamo da ne propustite rujan na Lošinju i da uplovite s nama u živopisnu pomorsku prošlost!", zaključila je Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja.

Cjelokupni program festivala, koji je i ove godine sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, pronađite na web-stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr).

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja