Ključeve sezone drži politika

Dalibor Cvitković / foto: B. Purić
Dalibor Cvitković / foto: B. Purić
Koliko god se lošinjsko turističko gospodarstvo pripremalo za sezonu, njene ključeve drže nositelji najviših političkih funkcija.

U novoj dvorani hotela "Punta" u Velom Lošinju održana je sjednica Skupštine Turističke zajednice Lošinja, iako je odaziv bio nekompletan - nekoliko je članova Skupštine u "korona-izolaciji". Direktor Dalibor Cvitković iznio je zaključne rezultate za prošlu godinu, u kojoj je Lošinj u odnosu na 2019. godinu imao 55,5% noćenja, čime je bio iznad postotka za cijelu Hrvatsku (50), a malo ispod postotka za područje Primorsko-goranske županije (57).

Rezultate je od članova Skupštine prokomentirao Mario Kamalić, kazavši da "oči bode" podatak o nekomercijalnom smještaju. "Kroz COVID se pokazalo koliko toga ustvari ima, dosta toga je prošlo bez registriranja, a nisam siguran da zajednica od toga ima koristi", poručio je. Cvitković je odgovorio da je jedini način pojačana inspekcija, čiji lanjski rad ocjenjuje nedovoljnim.

Umjesto zakonskim promjenama ukinutog Nadzornog odbora TZ, obilazno rješenje nađeno je osnivanjem radne skupine - u nju su izabrani Milan Pejić, Josipa Saganić i Gabrijela Maglievaz.

Najviše govora bilo je o predstojećoj turističkoj sezoni. Cvitković je kazao da najviše toga ovisi o režimu prelaska granica, odnosno sustavu nazvanom "covid-putovnica", predloživši da se odredi mjesto za "drive in" testiranja na koronavirus, koje bi radilo svakodnevno od 8 do 20 sati, a testiranje bi se moglo platiti i karticom, a ne samo gotovinom, kao što je to sada. Dom zdravlja PGŽ, kazao je, predlaže da se turističke ambulante pretvore u namjenske ambulante za testiranja. Josipa Saganić iz "Lošinjske plovidbe Turizam" pitala je kada bi se s time počelo, s obzirom da tvrtka u kojoj radi priprema otvaranje kampova za Uskrs. Snježana Baljak iz "Jadranke" mišljenja je da treba raditi na više mogućih scenarija, jer sve rečeno pripada nagađanjima. Mario Kamalić iz redova obrtnika mišljenja je da svi koji rade u turizmu moraju biti cijepljeni, dajući paralelu s pomorcima koji su morali imati upisano cijepljenje u žutoj knjižici ili su bili slani kući. Jadranko Dumenčić iz "Jadranke" upozorio je na to da je zdravstveni sustav već sada preopterećen, a cjepivo stiže "na kapaljku". Maris Vajentić (predstavnica iznajmljivača apartmana) upitala je može li TZ tražiti da radnici u turizmu prije dođu na red za cijepljenje.

Još je bilo govora o Strategiji razvoja turizma Cresa i Lošinja te o novim projektima poput biciklističke staze od 20 km na području Velog i Malog Lošinja, o stazi na istočnoj strani Osoršćice, mreži puteva "Via Apsyrtides" od krajnjeg sjevera Cresa do krajnjeg juga Lošinja, uređenju staza na potezu Čikat - Veli žal, na otoku Iloviku, te na trasi Osor - Drakovac - Smrečje - Punta Križa. U promociji Lošinja naglasak će ove godine biti na aktivnostima na otvorenom i izoliranosti otoka kao prednosti u vremenu pandemije.


Na današnji dan:

25.06.1977.

U uvali Veli žal kraj M. Lošinja otvoren hotelski kompleks Sunčana uvala - hoteli Aurora i Vespera

25.06.1989.

Za biskupa krčkog zaređen Josip Bozanić, ranije kapelan u M. Lošinju i zamjenik župnika u V. Lošinju, od 2003. kardinal