Gradovi Mali Lošinj i Cres potpisali sporazum o suradnji turističkih zajednica

Kristijan Jurjako i Ana Kučić / foto: TZGML
Kristijan Jurjako i Ana Kučić / foto: TZGML
Cresko-lošinjsku otočnu skupinu gosti doživljavaju kao jednu destinaciju, što su prepoznali gradovi Cres i Mali Lošinj, te su danas ispred turističkih zajednica Grada Malog Lošinja i Cresa sporazum o suradnji potpisali predsjednici Ana Kučić i Kristijan Jurjako u prisustvu direktora dviju turističkih zajednica Dalibora Cvitkovića i Sanje Živanović. Ovim dokumentom najavili su nastavak provođenja zajedničkih aktivnosti s ciljem daljnjeg razvoja turizma.


"Pozdravljam današnje neformalno udruživanje turističkih zajednica Malog Lošinja i Cresa. Uvjerena sam kako zajedničkim djelovanjem imamo mogućnost puno kvalitetnije pozicionirati se na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj našeg arhipelaga što je u ovim izazovnim vremenima iznimno važno. S Cresom izvrsno surađujemo te se nadamo da će i ovaj sporazum iznjedriti mnoštvo dobrih projekata za razvoj naših otoka, ali što je najvažnije, da će unaprijediti kvalitetu života svojim stanovnicima", istaknula je Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja i predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Turistička zajednica grada Cresa i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja trenutačno provode i jedinstveni Master-plan razvoja turizma temeljem kojeg su se definirale dugoročne vizije, ciljevi rasta te okvir za razvoj konkurentne turističke strategije koji će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života i stvaranju novih razvojnih ciklusa.
Vizija turizma Malog Lošinja i Cresa definirana je u suradnji s ključnim destinacijskim dionicima i temelji se na tri glavna uporišta – sunce i more, turistički proizvod koji trenutno generira najveći udio turističkog prometa, zatim aktivni odmor kao primarni turistički proizvod u pred- i postsezoni te wellbeing koji predstavlja sukus doživljaja zdravstvenog turizma i Wellness&Spa programa u destinaciji.

Master-planom je predviđeno kako će Mali Lošinj i Cres pristupiti valorizaciji do sada neiskorištenih resursa te ih interpretirati na inovativan i moderan način te će se kroz sve aktivnosti razvoja primjenjivati načelo održivosti s ciljem očuvanja prirodnog okruženja te kvalitete življenja.

"Turističke zajednice zajednički su izradile strategiju razvoja turizma našeg arhipelaga pa je neformalno udruživanje samo logičan nastavak suradnje. Zajednička izrada strategije svojevrsne su zaruke našeg turizma a ovo je udruživanje brak. Sinergija kojom će rezultirati ovaj turistički brak doprinijet će prepoznatljivosti našeg arhipelaga kao jedinstvene turističke destinacije s mnogim posebnostima Cresa i Lošinja, od Tramuntane na sjeveru do Ilovika na jugu", izjavio je Kristijan Jurjako, predsjednik Turističke zajednice grada Cresa i gradonačelnik grada Cresa.

Gradovi Cres i Mali Lošinj godinama surađuju na svim razinama, imaju zajedničke komunalne tvrtke, razvojnu agenciju te surađuju na brojnim projektima pa je neformalno udruživanje turističkih zajednica logičan slijed suradnje, složni su Kučić i Jurjako.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja