Festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta", 5.-19.9.2020.

foto: S. Tariba
foto: S. Tariba
Od 5. do 19. rujna 2020. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva u sklopu festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta".


U nešto manjem obujmu, ovogodišnji program također će obuhvatiti regate, predavanja i sportska događanja.

Već tradicionalno, otvorenje festivala održat će se 5. rujna u malološinjskoj luci defileom nakon čega započinje 8. lošinjska regata pasara na vesla. Tradicionalna je to veslačka utrka u kojoj se natječu drvene barke u dvjema kategorijama: pasare do 4,3 metara i pasare preko 4,3 metara, po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci.

Idućeg tjedna, 10. rujna u jutarnjim satima, u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat, održat će se scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) "Pozdrav kapetanu", događaj jako zanimljiv lošinjskim gostima. U večernjim satima, u organizaciji lošinjskog Kluba pomoraca kroz predavanje prof. Miljenka Smokvine u Muzeju Apoksiomena otkrit ćemo sve o "Sudjelovanju jadranskih pomoraca u Austro-ugarskoj arktičkoj ekspediciji 1872-1874".

U petak, 11. rujna 2020. uživat ćemo u 3. noćnoj regati tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora u malološinjskoj uvali, a promatrat ćemo i nebo te nebeska tijela zahvaljujući Astronomskom društvu "Leo Brenner".

Sportski dio programa počinje od 4. do 6. rujna u uvali Čikat kada će se održati 16. međunarodni vaterpolski turnir "Dobri dupin" dok će se u sklopu 38. lošinjske regate - regate lošinjskih olimpijaca 12. i 13. rujna, nakon navigacijske regate Mali Lošinj - Susak - Žalić - Mali Lošinj održati regata "štap" jedrenje u luci Mali Lošinj. Ta dva dana, osim regata nas očekuje i 5. međunarodni plivački maraton "Lošinj open water swim challenge".

Predavanje "Razvoj jedrenjaka s posebnim osvrtom na tipologiju jedrenjaka 19. stoljeća i obnovu logera 'Nerezinac'" održat će dr.sc. Robert Mohović 17. rujna u Muzeju Apoksiomena. I najmlađi će moći uživati u ovogodišnjem festivalu, pa će tako od 5. do 19. rujna moći naučiti jedriti u sklopu Poučnog jedrenja za djecu u organizaciji Jedriličarskog kluba "Jugo". Od 8. do 10. te od 15. do 17. rujna zajedno ćemo pratiti zalazak sunca uz edukativno vodstvo na logeru "Nerezincu". Inače, loger će za vrijeme trajanja festivala (od utorka do četvrtka) isplovljavati iz malološinjske luke u 18 sati, te će se svim posjetiteljima uz stručno vodstvo prezentirati bogata pomorska baština otoka Lošinja.

Dječja kreativa do izražaja će zasigurno doći od 14. do 17. rujna u sklopu radionice izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja.

Na kraju ovogodišnjeg festivala, uživat ćemo u 44. nerezinskoj regati tradicijskih barki na jedra u luci Nerezine gdje će se predstaviti obnovljene tradicijske barke (gajete i pasare) u sklopu projekta "Drvo je prvo".
Vidimo se u rujnu na Lošinju!

Cjelokupni program pronađite na web-stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr)

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja